Оранжев или жълт код за опасно време в почти цялата страна днес

0
131

Днес ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат и на места ще са временно интензивни и значителни по количество, а по-слаби ще са в по-голямата част на Горнотракийската низина.

Вятърът ще остане югозападен, в Източна България и районите, северно от планините ще е силен и бурен. Ще е все още сравнително топло, сутрешните температури ще са около и над 10°, в София – около 9°, а максималните ще са от 9°-10° градуса в северозападните райони до 18°-19° в местата, чувствителни на южен вятър, в София – около 15°.

След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. По преминаването на студения фронт ще има гръмотевици.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца – днес след обяд ще започне да се повишава.

Жълт и оранжев код за значителни валежи и силен вятър е обявен в почти цялата страна. В областите Благоевград, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасно време. Жълт код за потенциално опасно време е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област, Перник и Кюстендил.

В планините ще е предимно облачно с валежи, на много места – значителни по количество. Ще е все още сравнително топло с максимална температура на 1200 метра – около 11°, на 2000 метра – около 5°. В повечето места валежите ще са от дъжд, само по най-високите части – от сняг, но с преминаването на студен атмосферен фронт температурите ще се понижават и отначало в северозападните планински райони над около 1500-1600 метра дъждът ще преминава в сняг. С нахлуването на студения въздух от северозапад на югоизток ще има и гръмотевици. Ще духа силен временно бурен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от северозапад.

По Черноморието ще е предимно облачно, ветровито, с валежи от дъжд, по-интензивни вечерта. Вятърът ще е силен, преди обяд временно бурен, от югозапад. Максималните температури ще са 17°-19°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде от 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 47 мин. и залязва в 16 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 4 мин. Луната в София залязва в 10 ч. 42 мин. и изгрява в 19 ч. и 30 мин. Фаза на луната: три дни след пълнолуние.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук