ОФИЦИАЛНО ОТ КРЕМЪЛ! Говорителят на Путин: Не подкрепяме смяната на българския кандидат за ООН

0
1328

Съобщенията в българските медии, че Русия уж се е съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, а не официално издигнатата Ирина Бокова, не отговарят на истината. Това заяви пред ТАСС говорителят на руския президент Дмитрий Песков.
„Това не е така“, каза Песков, коментирайки съобщенията, че подобна договорка е била уж повдигната по време на среща на руския президент Владимир Путин с канцлера на Германия Ангела Меркел по време на неотдавна провелата се среща на Г20 в Китай. Тази информация по-рано беше опровергана и от говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН.
Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа „за“, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук