Партиите изхарчили милиони на вота през юли

0
132

Общо 9 182 000 лева са били приходите на участниците в кампанията за парламентарните избори на 11 юли – 15 партии и 8 коалиции. Това са пресметнали от Института за развитие на публичната среда на база на отчетите на участниците, подадени към Сметната палата. Пред БНР Лилиян Никифорова от Института уточни, че се забелязват известни несъответствия и грешки при попълването на отчетните форми, като даде пример с партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. В структурата на партийните приходи основен дял заема държавната субсидия.

100% от декларираните от ДПС суми идват от държавна субсидия. При „Възраждане“ държавната субсидия възлиза на почти 92 на сто от приходите. От ИТН са събрали значителен брой дарения, възлизащи на 132 000 лева.

„По отношение на разходите общо са похарчени 7,4 милиона”, каза Никифорова. Разликата се получава заради правото на партиите и коалициите да получават и непарични дарения, които не се отчитат по отделните пера.

„В топ 5 на партиите, които са харчили най-много пари, четири от петте най-много харчили пари, бяха парламентарно представени. Това са ДБ, БСП за България, ГЕРБ-СДС и ДПС. Последната е патриотичната формация на ВОЛЯ-НФСБ и ВМРО“, коментира Никифорова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук