Петков обсъжда минималната заплата с работодатели и синдикати

0
8066

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков проведе среща с национално представителните организации на работниците и служителите и на рабoтодателите. По време на разговора бяха обсъдени по-нататъшните действия по изготвяне на Рамково споразумение за договаряне и определяне на минималната работна заплата и използването на други механизми за договаряне на цената на труда.

Социалните партньори изразиха становище, че е необходимо да се намерят по-ефективни инструменти за договаряне на минималните възнаграждения в различните икономически дейности.

Представителите на синдикалните и работодателските организации се обединиха около мнението, че това може да се случи чрез насърчаване на колективното трудово договаряне в предприятията и на браншово ниво с цел разширяване на неговия обхват.

В този контекст синдикалните организации поставиха въпроса за ратифициране от България на Конвенциите 151 и 154 на Международната организация на труда, които се отнасят за трудовите отношения в държавната служба и колективното трудово договаряне.

Бисер Петков представи информация за обсъжданите теми на неформалното заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика, което се проведе миналата седмица във Виена, Австрия.

По време на форума е направен преглед на новите форми на заетост и влиянието на дигитализацията и роботизацията върху пазара и качеството на труда.

В тази връзка Петков предлага социалните партньори да излъчат свои представители, които да анализират въздействието на тези нови тенденции и в България.

Следващата среща на Министерството на труда и социалната политика със социалните партньори ще се проведе в началото на септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук