петък, април 26, 2024
Google search engine
дом Власт и държава Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров

Потвърдиха присъдата на ген. Кирчо Киров

0
13176

Потвърдиха присъдата на срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба, генерал Кирчо Киров. Втора въззивна инстанция потвърди присъдата на Киров.

Друг състав на Военно-апелативния съд на 24 юли, след повторно разглеждане на делото потвърди присъдата в основната и част.

Все пак срокът, за който Киров има забрана да заема ръководна позиция, е намален от 15 на 13 години.

Съдът повторно уважи гражданския иск на Националната разузнавателна служба за присвоената сума от над 4 милиона и 700 хиляди лева, с присъдените лихва и разноски по делото.

Присъдата на Киров може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.

Киров бе с наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ от Военно-апелативния съд.

Припомняме, че на 22.01.2018 г. Софийски военен съд наложи на Кирчо Киров наказание петнадесет години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

Присъдата на Киров е за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на Националната разузнавателна служба е присвоил от бюджета на службата валута -евро и щатски долари в особено големи размери – пет милиона и сто хиляди лв. Обвинението квалифицира случая като особено тежък. Кирчо Киров е имал и съучастник – негов подчинен началник отдел.

Според определението на военно-апелативните съдии има опасност подсъдимият да се укрие. Затова и мярката за неотклонение на генерал Киров е променена от „парична гаранция“ на „домашен арест“.

Припомняме, че Кирчо Киров чу своята трета подред присъда с двегодишна условна присъда. Бившият директор на Националната разузнавателна служба беше осъден от Софийския градски съд за разгласяване на класифицирана информация. Първата присъда на Киров е за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. За това обвинение Киров получи присъда от 10 г. затвор.

Тогава то коментира пред медиите, че не само смята да обжалва, но се подготвя и за „100-годишна война“ като смята да сезира и чужди служби и съдилища и директно обвини като „поръчител“ на „войната“ срещу себе си и семейството си настоящия директор на ДАР Драгомир Димитров. Именно по този повод Киров заяви: „Има и стогодишни войни“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук