Проверяват дисцпилинарно началника на ловешкия затвор и 5 служители

0
13050

Комисия назначена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в затвора в Ловеч и затворническото общежитие „Полигона“ предлага дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица от затвора в Ловеч и общежитието към него, във връзка с бягството на затворника Борис Ангелов на 21 юни.

Цачева иска промени в закона за работещите затворници

Цачева иска промени в закона за работещите затворници

Престъпна небрежност е проблемът по затворите

Комисията установява, че с протокол от 20 ноември 2015 г. Комисията по изпълнение на наказанията към затвора Ловеч заменя режима на лишения от свобода от строг на общ. Със заповед от 11 юни 2018 г. на началника на затвор Ловеч, лишеният от свобода Иванов е настанен за изтърпяване на наказанието си в затворническо общежитие от открит тип.

На 14 юни той е разпределен да доизтърпи наказанието си в затворническото общежитие „Полигона“ към затвора Ловеч. Още на следващия ден, началникът на общежитието го определя със заповед да работи на външен обект и на 16 юни той е изведен. На 21 юни управителят на фирмата, която наема лишените от свобода, уведомява дежурния надзирател за отклонението, сформирана е група за проследяване. Лишеният от свобода Иванов е задържан на 23 юни.

Тотална "разпасаност" на затворите у нас - телефони нямало само в женския в Сливен

Тотална „разпасаност“ на затворите у нас – телефони нямало само в женския в Сливен

„Методиката за оценка на риска е много неясна“

В резултат на проверката комисията счита, че са налице пропуски и грешки, довели до инцидента с Иванов. Сред тях са липса на комуникация и екипност в дейността на служителите, имащи отношение към изготвяните становища за промени в правният статут на лишените от свобода. Комисията установява, че има промяна в първоначално изготвената оценка от рецидив, но проблемните зони остават, а изготвеното становище от социалния инспектор в затвора е формално и противоречи на текущ доклад на друг социален инспектор.

Комисията констатира още, че в конкретния случай липсва прецизиране при назначаване на работа на външен неохраняем работен обект, с оглед наказанието на лишения от свобода, неговите характеристични данни и стойността на оценката на риска от рецидив. Установено е, че Иванов не е имал престой в затворническото общежитие, през който да се адаптира и да се наблюдава неговото поведение, преди да бъде изведен на външния обект.

В тази връзка, комисията предлага да бъдат образувани дисциплинарни проверки срещу 6 длъжностни лица, а именно: началника на затвора в Ловеч и неговия заместник, началника на сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ и социалния инспектор в затвора-Ловеч, както и срещу началника на общежитието „Полигона“ и социалния инспектор там.

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Каквото и да е ръководството, при тези условия и тези нормативна база бягства ще има

Припомняме, че на 21 юни сутринта Борис Иванов е избягал от мястото, където работи в покрайнините на Ловеч. В Министерство на правосъдието изрично отбелязаха, че Борис Иванов не е избягал, а се е отклонил, тъй като работи на място, което не е охраняемо.

Борис Ангелов Иванов е осъден за кражби и блудства. Затворникът е с присъда 13 години лишаване от свобода от 2011 г., като до този момент е излежал 7 години.

Припомняме, Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Централния софийски затвор на 3 април 2018 година. Двамата излязоха от затвора през централния вход, след като стреляха с пистолет по охраната. По-късно, на 6 юни Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който по-късно също почина от раните си.

МВР предприе действия по издирването на двамата бегълци, но без успех. Граждани подаваха стотици сигнали за това, че са забелязали затворниците на различни места в София, но те не бяха установени от властите.

На 17 май до президента и омбудсмана беше изпратено писмо от затворника.В осем страници Пелов описал мотивите си да избяга от затвора. Твърдял, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това предизвикало бягството.

На 13 юни вътрешният министър Валентин Радев обясни преди заседание на комисията по ред и сигурност в парламента, че директорът на областното управление на МВР София-град Георги Григоров и неговият заместник не са се справили със задълженията и отговорността си. Това е причината да бъдат освободени от длъжност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук