Първи турнир по сепак тароу събира звезди от родния футбол под Аспаруховия мост във Варна

0
1483

За участие в него се записаха нигерийски двойки, които са на почивка във Варна, като дори организираха и футболен турнир (Mazaje International CUP) миналия уикенд, в който участваха под името „ Еagles

Първият от четирите турнира по сепак такроу ще се проведе този уикенд на специално съоръжение на плажа на Аспарухово във Варна. Той ще бъде открит от звездната двойка Христо Йовов – Милен Петков. Двамата ще играят и демо мач срещу шампиона за Варна. Всички желаещи да участват състезатели ще играят през цялото време под звуците на латино музика. Записванията вече стартираха на телефон: 0895864963. Жребият за първия турнир ще  се проведе в края на работната седмица. Той ще бъде изтеглен от Кристиян Димитров-директор Дирекция спорт на Община Варна, като ще бъде излъчен на живо на страницата Bulgarian Beach Sepak Takraw във Facebook.

Припомняме, че Милен Петков и Христо Йовов ще са една от четирите звездни двойки, която ще играе в супер финала в звездния поток на 17 септември на Южния плаж във Варна.
През целия август предстоят четири полуфинални турнира по Beach sepak takrow на двойки. Идеята за провеждането им е на Олимпийски клуб-Варна 2013, подкрепени от Община Варна. Турнирите са във Варна (5-6.08), в Бургас (12-13.08), в Пловдив (19-20.08) и в Шкорпиловци (26-27.08). Големият финал е предвиден за 17 септември във Варна. Във всеки един от  полуфиналните турнири ще има по една звездна  двойка. В края на съответния турнир звездната двойка ще се изправи в демо мач срещу шампиона. Във финалната фаза на всеки един  турнир  ще участват 8 отбора, разделени в две групи по 4.  Победителят  ще си осигури участие  в „Гранд Финала“ на 17.09.2017  във Варна.
При повече заявени отбори ще се играят директни квалификации в съботните дни. Финалите ще се провеждат в неделните дни.
В Grand Final Tournament ще участват 4-те шампиона от регионалните турнири и 4-те звездни двойки от 4-те полуфинални турнира. Засега са потвърдили участие Божидар Искренов, Георги Иванов-Гонзо, Милен Петков, Христо Йовов, Ивайло Петров, Александър Александров и Здравко Лазаров. Те със сигурност ще попаднат в звездния поток в големия финал през септември. Тогава отборите ще са разделени в две групи :
Звездна Група „А“ и Шампионска Група“Б“. Победителите в двете групи ще се срещнат в GRAND FINAL за определяне на Абсолютния шампион на “Bulgarian Beach Sepak Takraw” (BBST)

Сепак такроу е много популярен в източна Азия. Изпълненията със странични и задни ножици са истинска атракция. Спортът силно наподобява футволей и джитбол.  У нас ще бъде направен опит сепак такроу „да стъпи“ на плажа, но с български изпълнители.
За разлика от традиционния sepak takrow, в предстоящите турнири на пясък у нас, първоначално няма да бъде използвана типичната за този спорт топка, изработена от ратан, или синтетични влакна. Ще има някои промени и в правилата.

Размер на терена и правила:
Ø Размер на терена:
– 13,4 на 6,1 метра
Ø Височина на мрежата:
– 1,55 м
Ø Регламент:
Отборите са от по двама играчи. Състезателите  имат право при отиграването на топката да използват крака, гърди, рамо и глава. Не се позволява игра с ръце.  Препоръчителни са атрактивни изпълнения със задни и странични ножици. Началният удар се изпълнява с крак. Първият начален удар се изпълнява  след жребий.  След изпълнението му играчите на противниковия отбор са задължени да направят поне две докосвания до топката преди да я върнат от другата страна на мрежата. Позволени са до 3 докосвания преди връщането на топката в противниковата половина. Един състезател не може да прави две последователни докосвания до топката. Точка се отсъжда при падане на топката на земята, при две последователнидокосвания от един играч, при допир на играч до мрежата при отиграването й, при връщането й с едно докосване след изпълнение то на сервис, или ако не бъде върната в противниковата половина.
Играе се до 2 от 3 сета. Играе се до 15 точки с 2 точки разлика в сет. При равенство /14-14/ сетът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 17 точки /което първо се случи/. При равенство в сетовете се играе тайбрек до 8  точки с 2 точки разлика в него. При равенство /7-7/, тайбрекът се печели от отбора направил 2 точки преднина, или достигнал пръв до 10 точки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук