Радев неочаквано издаде кой ще е следващият служебен премиер ВИДЕО

0
247

Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, категоричен е президентът

Парламентът не трябва да вдига бялото знаме. Това заяви президентът Румен Радев.

„Народното събрание (НС) трябва приеме своята отговорност и да приеме тези два закона“, заяви държавният глава пред Дарик радио.

 

„От сега мога да кажа, че името на следващия служебен премиер е Гълъб Донев„, каза още президентът.

Румен Радев и Гълъб Донев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Няма да отричам, че скандалът с Nexo имаше и продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот, в това отношение да направи невъзможна една такава коалиция и управление.

Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации, анализират се причините, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш“, добави той.

Повод за коментара му е неуспехът на БСП за реализиране на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Преди да стигнем до третия мандат, има първи два мандата, където са големите политически сили. И когато те не успеят или не искат да съставят правителство, тогава, в случая когато не искат, третият мандат е обречен“, смята Радев.

Президентът припомни, че е връчил третия мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“.

„Тук имаше големи вълнения в обществото защо не :Демократична България“ (ДБ). Разбира се, че „Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но Вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“.

Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към „Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на „Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза „не“. Това беше промяната“, заяви Радев.

Имаше колебливост, но за първи път то не каза „не“. Това неказване на „не“ породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на „Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави. И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ (ПП)„, заяви Румен Радев.

Президентът добави, че когато е приел върнатия мандат от „Продължаваме Промяната“, той е обсъдил този въпрос с представителите на партията. „Стана ясно, че няма шанс за правителство„, каза Радев.

Държавният глава каза, че е имал пет опции, от които да избира при връчването на третия мандат. „Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ (БВ) показаха, че са готови на всичко, готови са на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия.

Шанс би имала всяка една от другите партии, но аз съм търсил партията, която има най-големият шанс“, добави Радев.

Президентът нарече статията в Die Welt („Ди Велт“), която хвали Кирил Петков и Асен Василев, поръчкова.

В края на участието му той бе награден за „Политик на годината“ от името на Дарик Радио.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук