Гешев с нови разкрития за аферата Nexo, разобличи поредната лъжа на Петков и Василев

0
165

Това е мащабно разследване, което ще отнеме много време. Мога да кажа, че има защитен свидетел, заяви главният прокурор

„От началото на мандата ми приоритет са хората и ме интересуват само важните теми. Нямаме друга цел освен борбата с престъпността. Не може в демократична страна съдебната власт да иска разрешение от политиците да работи.

Няма как да искаме правова държава и да има опит политиците да овладеят съдебната власт. Балансът е в спазването на Конституцията“, това каза в сутрешния блок на БНТ главен прокурор Иван Гешев.

Не държа никоя партия. Това, че някои партии са „прокурорски“ е доста тъжно“, констатира той.

„Моите правомощия са в Конституцията. Моите правомощия могат да бъдат променени само от Велико Народно събрание. Аз държа да се спазва Конституцията и европейските стандарти. Чудя се един закон за 4 човека за гордост ли е или е тъжно, че се приема„, каза гл. прокурор.

„Законът не е за контрол на съдебната власт – това би значело, че няма демокрация у нас. Лъжата на Петков и Василев по Плана за възстановяване трябва да бъде разкрита.

Сам паднал – сам убил се, както казва народът„, коментира Гешев.

„Аз ще се радвам да има конституционно мнозинство, за да приключи политическата нестабилност.

Историята е показала, че когато се въздейства по този начин на съдебната власт се стига до репресии – това е притеснява, а не това, че ще ме разследват“, констатира главният прокурор.

„Не аз, а президентът Румен Радев каза, че NEXO няма общо с това, че мандатът не е връчен на „Демократична България“ (ДБ), а БСП.

Когато и да се направи нещо, или е преди, или е след, или е по време на избори. Ние не можем да се съобразяваме с това“, категоричен е Гешев.

„Мисля, че ген. Атанасов е бил юрист – аз мога да кажа какво се разследва в NEXO, а не какво престъпление са извършили. Сигурно толкова години в политиката са го накарали да забрави как стоят нещата.

Знам, че работим добре не само с американските си колеги, но и с тези от Великобритания. Това е мащабно разследване, което ще отнеме много време. Не съм запознат какво стана с гаранциите на българите от NEXO. Мога да кажа, че има защитен свидетел„, каза той.

„Когато политиката влезе в съда, от там излиза правосъдието. От това не страда съдебната власт, не страдам аз, а българският народ“, заключи главният прокурор.

„Аз съм съгласен с американския посланик Херо Мустафа, че трябва цялостна реформа. Винаги, когато засягаш политиците пряко, те не са доволни„, допълни Гешев.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук