Свети Александър закриля мъжете

0
70

На 23 ноември се чества Свети Александър. В народните традиции той е светецът, закрилник на мъжете. Името Александър означава мъжествен.

Светецът – Цариградски патриарх, се почита и на 30 август.

Той е роден е около 1220 година, той бил посветен във воинството още на 6-годишна възраст. Когато станал на 16, поел управлението на Новгород. Княз Александър повел руските войски срещу шведско нашествие.

Той предвождал многобройна войска, и разгромил настъпващите орди като се уповавал на Бога. Обявен е за светец през 1547 година.

Свети Александър бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 година.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ.

Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: „В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!“ И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

Имен ден за втори път (първият е на 30 август) празнуват: Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко и Сашо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук