Светла сряда е, боядисваме яйца за починалите

0
9193

Днес е Светла сряда или още Празна сряда. На този ден се изпълняват два обичая за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести.

Стопанките повторно боядисват яйца, които раздават за душите на починали близки.

Моми и ергени изпълняват обредната великденска игра Мара Лишанка. В къща, където няма починало дете, се събират момите и правят кукла от три чехъла на три моми или млади булки. Тази кукла представлява нагиздена мома или булка. След като е готова куклата, моминската група отива на определено място в селото, като куклата е поверена в ръцете на лазарувала мома с живи родители. Тук протича обредната игра, съпроводена от хороводни песни и припевки, близки до тези на ладуването. Действията, заедно с песните, представляват символично крадене на мома или невеста, в случая куклата, от ергените, които участват в играта. Така се пазят ергените от змеици и самодиви. След хората и песните, групата отива при реката, където потапя Мара Лишанка във водата или я пуска да плува по реката.

Обичаят Ладино хоро е характерен за Дупнишко. В играта Ладино хоро  не участват само моми, но и по-възрастни мъже и жени. Момите, които участват в тези игри образуват едно сключено хоро. Но то бива разсичано на две от девойки. Едната по време на танца се намира вътре в самото хоро, а другата е отвън. Двете с помощта на кърпа разсичат три пъти хорота. Благодарение на тези техни действия се получават няколко по-малки хора. На тези хора се хващат и по-възрастни представители на местното население. Наоколо другите пеят песен, която е адресирана към последната мома в редицата и в нея предричат за какъв момък ще се омъжи тя – за коняр, за овчар, за говедар и други. Този ритуален танц е свързан с плодородието и берикета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук