Свят без неравенства и хегемони!

0
172

Концепцията за многополюсен по-справедлив световен ред вече е факт! Необратим става процесът, започнал през 2008 г. с тежката системна криза на неолиберализма от американски тип, с възраждането на руската държава, военна и духовна мощ, с икономическия възход и отварянето към света на социалистически Китай. Срещата на двамата най-големи дипломати на нашето време, руския външен министър Сергей Лавров и китайския му колега Уан И, рамкира новия порядък: сътрудничество и взаимна помощ в международната общност пред реалните предизвикателства на нашето време, а не пред измислени „врагове”. Той предполага отказ от „износ на американска демокрация” и издигане на принципа на взаимно уважение между държавите към техния политически избор, традиции и специфики.

Зачитане на суверенитета и международно сътрудничество, основани на диалога в структурите на ООН, за сметка на наложената нелегитимна роля на САЩ като „глобален шериф” и санкциониращ господар. Заставането зад тези принципи от Русия и Китай променя визията за света и колкото и на Запада да не му е приятно, от тук нататък ще трябва да се съобразява именно с този факт!

Русия е държавата с най-голяма територия в света, с неизчерпаеми природни ресурси, с народ, доказал своя патриотизъм и жертвоготовност, с изключителен духовен потенциал и непобедима армия. Китай е най-многолюдната държава в света – с народ и ръководство, доказали огромното си трудолюбие, иновативност и дисциплина. С градивна и обединяваща политика, примери за което са инициативите „Един пояс, един път” и „17 плюс 1”.

Общото между Русия и Китай е и това, че са социални държави в противовес с пазарния фундаментализъм и социалните неравенства, засилващи се в САЩ и ЕС. Общото е, че се управляват от лидери визионери като президентите Владимир Путин и Си Дзинпин на фона на изчерпаните елити и застоя на Запада. Владимир Путин възстанови руската държавност и се радва на доверието на близо 80% от сънародниците си, преди дни той върна в политическата лексика термините „дружба” и „братство” между народите и държавите, издигнати в принцип на руската външна политика към съседите. Путин води политика на защита на традиционните християнски, патриотични и семейни ценности, на нормалността в обществените отношения, за което получава адмирациите на милиарди хора по света, които не приемат джендъра, глобализма, диктата на транснационалния капитал. Русия даде на света първата ваксина срещу COVID-19 „Спутник V”, което доказва потенциала й като страна лидер. Под ръководството на Си Дзинпин социалистически Китай пръв се справи с коронавирусната епидемия, солидарно подпомогна Европа и света в най-трудните месеци, а епохално постижение е извеждането за броени години на стотици милиони китайци от бедността.

Удивителни са и темповете на възстановяване на китайската икономика след пандемията – нещо, за което другите развити страни на Запада могат само да мечтаят… Ето един пример от последните дни – Иран става член на Евразийския съюз, Азербайджан също желае да се присъедини, издигналата се до регионален лидер Турция е на път! Президентът й Ердоган скъсва с безплодната васална политика на подчинение към Вашингтон и Турция и вече печели от руски проекти като газопровода „Турски поток”, атомна централа и високотехнологично ракетно въоръжение. Все повече европейски държави разбират новите реалности и се отварят към диалог с Москва и Пекин. Време е и в България да дойде власт, която да води балансирана външна политика, съобразена с многополюсния ред, и така да защитава българския национален интерес!

Пътят за това е Промяна на 4 април, с масов вот, да си върнем държавата, суверенитета и свободата, дружбата с братска Русия, приятелски Китай и с водещите държави от новия многополюсен свят!

Проф. Светлана Шаренкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук