Ситуацията с гласуването се влошава драматично, машините масово се чупят в цялата страна

0
2659

Димитър Димитров РИК26 – София област: Имаме затруднения с контактите със Сиела Норма от снощи

В 56 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. До към 10:30 ч.  решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции,  след които още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини, съобщава БНР.

Сред тях са 23 РИК – София, 2 в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и много други.

Според говорителя Росица Матева, тази бройка е пренебрежимо малка в сравнение с общия брой устройства – 10 516.

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Председателят Камелия Нейкова

„Съответната РИК да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са на лице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано“, каза тя.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район – София област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров:

„В 26 избирателен район в Софийска област също има проблем с машинното гласуване. Изборите трудно започнаха в голяма част от общините в Софийска област“, посочи София Димитър Димитров.

В Костинброд изборият ден се забави заради проблем с машините.

„Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка“.

Машината в Костинбродвече е поправeна. Другата машина, с която имаше проблеми, остава запечатана, съобщи председателят на Районната избирателна комисия за София област, Димитър Димитров.

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище „Петко Каравелов“. Причината –  неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване.

В Самоков, в три от училищата е спрял токът, но машинното гласуване е продължило, след като устройствата са заредени с акумулатори.

В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол.

Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите.

Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък.

„20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуера на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика – тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК“.

В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини.

В Област Велико Търново машината в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на РИК Николай Илиев:

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите и там да  подават хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от РИК. Гласуването протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени.

Фалстарът е заради техническа грешка в информационните книжни табла пред изборните секции. Веднага са отпечатани нови книжни табла.

Гласуването продължава в нормална обстановка. Грешка в софтуера на машините за гласуване няма, подчертаха от Районната избирателна комисия.

В секциите, в които гласуват хората от ромския квартал Надежда, в Шесто училище, машините работят, но избиратели почти няма до ранния обяд. До 10 часа има само 60 души гласували:

За  проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК-Разград. Разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят Юмгюл Ахмедова.

Уведомена е ЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са сменени.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук