Следователи от София започнаха разследване на железопътната катастрофа на гара Пловдив

0
4526

Снимка: архив, Булфото

Хора от блоковете до гарата в Пловдив: Можеше да изгорим живи, докато спим

Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при инцидента в Хитрино. Това каза пред журналисти главният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от „Фокус“. Той  посочи, че всички институции работят по случая.

Следователи от София започнаха разследване на железопътната катастрофа на гара Пловдив, при която в 4,15 ч. тази сутрин дерайлира товарен влак с 25 вагона пропан бутан. По чудо няма жертви.

„Не ми се мисли какво щеше да стане. Хитрино щеше да бледнее“, коментира мъж от съседните блокчета, разположени на метри от релсите. Обитателите на близките блокове се кръстят, че се е разминало по чудо без пострадали. „Можеше да изгорим живи, докато спим. Щетите в Пловдив щяха да са много по-големи от тези в Хитрино“, казват те.

„Няма изтичане на газ, щетите са малки“, заяви пред „24 часа“ шефът на „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Петков заедно с шефа на полицията посетиха мястото на катастрофата, която е на метри от централната гара. „Извършва се оглед на местопроизшествието. Следователи от НСлС поемат случая“, допълни Попов.

Дерайлиралият влак е частен на „Булмаркет“. Пътувал е от Сърбия и трябвало да пристигне на гара Разпределителна. „Не можем да кажем още каква е точно причината. Не е имало удар. Но при първоначалния оглед е видно, че има счупване на стрелката на коловозите. Влакът се е движил с 35 км/ч при допустими 40. Това е предотвратило по-сериозен инцидент. Спирачният път е около 40 метра“, обясни Петър Ганев, управител на „Булмаркет“. По думите му тримата машинисти са добре.

Вследствие на счупване на езика е дерайлирал първият локомотив, която повлякъл след себе си и втория заедно с цистерна пропан бутан. На практика излезлите от релси вагони са 3. Според Ганев до края на деня ще бъдат вдигнати и премахнати, най-късно до утре.

На въпрос за причината за инцидента Красимир Папукчийски, генерален директор на „Железопътна инфраструктура“ каза: „В момента се разследва. Но мога да кажа, че в резултат на съобразената скорост, с която са се движили машинистите, щетите са малки. Нямаме проблеми с изтичане на газ пропан бутан, който е в състава на влака. Първият вагон, който е предохрана, задължително при превоз на опасни товари, е празен. Дерайлирал е само един вагон с пропан бутан, той е излязъл от релсите, но не е повален на земята и няма сериозни щети“, каза Папукчийски.

Той съобщи, че състоянието на тримата машинисти е добро. Алкохолните им проби са отрицателни, както и тези за упойващи вещества.

„Считаме, че при управлението няма допуснати грешки. Остава да се види състоянието на железния път и на самите локомотиви“, каза Папукчийски.

Елка Василева

dnes.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук