След смъртта на родилката в Благоевград: Кой носи отговорност при смърт заради лекарска грешка?

0
29

Вчера стана ясно, че лекарска грешка е причинила смъртта на 31-годишната родилка, която почина заедно с нероденото си бебе в Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.

Темата коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Преди да говорим за това кой е виновен, сгрешил ли е, какво се е случило, аз мисля, че като общество трябва да обърнем внимание дали има и други такива случаи и да си дадем ясна сметка какво правим по въпроса тези неща да не се случват отново“, заяви Петрова.

Тя обясни, че се допускат такива грешки и припомни случаи от 2018 г.

, когато няколко родилки в болница „Шейново“ също са изгубили живота си заради погрешна интубация.

„Последното, което излезе, това е съдебно-медицинската експертиза, която посочва като причина за смъртта неправилна интубация. Запознах се с това, както знаете, веднага след инцидента, направихме и вътрешна проверка. След това имахме и одита, както го наричате. не знам какво да кажа, колегата е съкрушен, в момента е в болнични, страда от сериозно заболяване. В крайна сметка вие знаете, че и следствието провежда необходимите процедури и разследвания, нека да изчакаме и те да кажат“, обясни директорът на Благоеврадската болница д-р Огнян Митев.

Съпругът на родилката каза за телефонен разговор, че ще води дела. „Аз по принцип бях готов и в Страсбург да водя дела, но явно може да се случат нещата само в България по този начин“, сподели той.

„Разследванията са полезни за обществото до толкова, доколкото основната им функция е да открием какъв е източникът на така наречената грешка, тоест каква е причината системно в различни болници това да се случва“, обясни адв. Петрова.

Съдебната отговорност трябва а е вторична функция на цялата тази проверка според адвоката. В болниците липсва така наречената политика за пациентска безопасност. Това е безопасност и за лекарите, които носят риск, обясни Мария Петрова.

„Трябва да се направят ясни правила, ние сме държава, която с години се бори да има адекватни стандарти и вместо медицинските стандарти да се третират като лобистки документи, да дават възможност на всеки ъгъл да с открива частна болница, да се създадат алгоритми за поведение, правила за добра медицинска практика“, заяви тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.