Социалните медии в битка срещу търговията с дрога

0
125

Семействата на тийнейджъри, починали след свръхдоза наркотици, закупени чрез Snapchat и други платформи в социалните медии, призоваха технологичните компании да направят повече за справяне с проблема.

Сам Чапман, част от групата, която организира протест пред централата на Snapchat в Санта Моника, заяви пред АФП, че синът му е починал през февруари 2021 г., след като хапче, закупено чрез платформата, е било примесено с изключително силния опиоид фентанил.

„Днес съм тук, за да предупредя хората за опасностите, които крият социалните медии, доставяйки чрез нашите деца наркотици и други престъпни деяния в живота на нашите семейства“, каза 57-годишният Чапман.

Синът му Сами щеше да отпразнува 18-ия си рожден ден миналия уикенд.

Чапман описва ужасяващата сцена, при която намира сина си мъртъв на пода в спалнята си, в така наречената „смъртна поза на фентанила“.

„Той беше спрял да диша, падна назад в стола си и повърна, и се задави… Това е много често срещан начин на смърт“, казва Чапман.

Според групите, подкрепящи протеста, от 107 000 смъртни случая от свръхдоза, регистрирани през миналата година в САЩ, 70 % са причинени от „отравяне с фентанил“, което понастоящем е водеща причина за смъртта на американците на възраст между 18 и 45 години.

Чапман казва, че дилър на наркотици се е свързал със сина му чрез Snapchat и му е изпратил „цветно меню с картинки“.

„В долната част пишеше, че той доставя. И така, той се свърза със сина ни и достави наркотиците в дома ни, след като бяхме заспали, сякаш това беше пица“, добави той.

Подобно на членовете на семействата на другите жертви, Чапман призовава Snapchat и други социални медийни платформи, насочени към младите хора, да предприемат по-решителни действия срещу продажбата на наркотици.

„Работим неуморно, за да помогнем в борбата с тази национална криза, като изкореним дилърите на незаконни наркотици от нашата платформа“, заяви за АФП говорител на Snapchat.

„Използваме усъвършенствани технологии, за да откриваме и затваряме активно дилъри на наркотици, които се опитват да злоупотребяват с нашата платформа, и блокираме резултатите от търсенето на опасно съдържание, свързано с наркотици“, добави представителят.

Но Чапман заяви, че съществуващите в момента инструменти не работят, защото дилърите използват емотикони и кодови думи, които не са блокирани.

Групата Victims of Illicit Drugs (VOID) настоява американското законодателство да бъде актуализирано, така че социалните мрежи да носят отговорност за това, което се случва с потребителите на платформите им.

„Ако се разхождате в магазин за хранителни стоки, подхлъзнете се и паднете, можете да ги съдите“, заяви председателят на VOID Хайме Пуерта.

„Законът е написан през 1996 г.“, добави той.

„Законодателите не са имали представа какъв ще бъде интернет днес.“ /АФП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук