Социалният министър: Не могат да се отстраняват от работа хора, които не са ваксинирани

0
169

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може, обаче, работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

„Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване – б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%“, допълни той.

Донев обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск: „Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права“.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер.

„При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта“, каза Донев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук