Спасеното мече в Смолянско е настанено в Парка за танцуващи мечки

0
2629
Cub brown bear in the summer natural environment

Спасиха самотно мече в землището на смолянското село Смилян.

„То е настанено в Парка за танцуващи мечки край Белица и ще бъде прегледано от ветеринар“, каза управителят на парка Димитър Иванов.

В момента мечето е силно стресирано, но гледачите полагат максимални грижи за неговия комфорт. Предполагаемата възраст на зверчето е четири месеца и тежи около шест килограма.

Мечето е открито да се скита само, без следи от майка наоколо. Според Димитър Иванов, вероятно е убита. „Не е ясно обаче дали става въпрос за незаконен лов, или майката е убита при битка с мечок. Второто предположение обаче е рядкост в природата“, допълни Иванов.

„Плановете на управата на парка са мечето да бъде изпратено за реадаптация в гръцкия център „Арктурус“, посочи Димитър Иванов. Такива действия са предприети и през 2018 година, когато отново в Родопите са били открити три малки мечета без майка.

„Този център има опита, тъй като вече пет години правят такива реадаптации, освен това базата е със силно ограничен човешки достъп“, посочи управителят на мечия парк край Белица.

„Идеята е след това мечето да бъде върнато в България и пуснато в дивата природа, без да губи страха от хората и без да привиква с човешко присъствие“, допълни Димитър Иванов.

При предишните три мечета това е имало успех. Джипиес яките, които се поставят преди да бъдат пуснати в дивата природа, подават сигнал в продължение на близо две години. При едно от мечетата през целия период природозащитниците са имали обратна връзка за местоположението му.

Второто мече е изхлузило яката си, но е улавяно с фотокапани. Неуспешно е било връщането в природата само на третото мече, което година по-късно е намерено простреляно и е върнато за лечение в гръцкия парк „Арктурус“.

Заради сериозната рана и дългото лечение, гледачите там са преценили, че пускането му в дивата природа вече е невъзможно.

 БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук