Спецсъдът даде ход на делото срещу Румяна Ченалова

0
13225

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

За пети път Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщи БНР.

Това стана почти две години след като прокуратурата внесе обвинителен акт, според който през 2013 година, в качеството си на действащ магистрат, Ченалова е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание.

Според съда в обвинението има пропуски, но те не са от мащаб, който да ограничи правата на бившата съдийка.

Делото трябва да започне по същество през месец октомври, а сред свидетелите, които ще дават показания, е и бившият директор на ДАНС Петко Сертов.

За първи път Ченалова е дадена на съд през 2016 г. във връзка с дело по искова молба на „Обединени енергийни търговци“ срещу НЕК, на което е била съдия.
Според прокуратурата Румяна Ченалова е действала в полза на частното дружество, от което НЕК е претърпяла сериозни финансови щети.

Тогава защитата на Ченалова иска да се прекрати досъдебното производство и делото да се върне на прокуратурата, тъй като не са отстранени нарушения по обвиненията. След два месеца забавяне на прокуратурата за отстраняване на нарушенията, делото е върнато в съда.

Ченалова заявява, че като нейно нарушение са приписани задължения на ищците, в които съдията няма място. И по думите ѝ ако делото не е било прехвърлено в спецсъда, тя щяла да има оправдателна присъда.

Припомняме, че името на съдия Ченалова стана известно след изказването на бившия френски посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, който се възмути от опит за кражба на клон на френско дружество чрез съдебната система. Кабан заяви, че и в съда у нас „има гнили ябълки“. 

Гласът на съдия Ченалова изтече в прословутите записистанали известни като „Яневагейт“. Шефът на СГС Владимира Янева бе отстранена от длъжност и съдена за издаване на неправомерни разрешения за СРС-та. Самата прокуратурата обаче прекрати разследването по скандала, както направи и по-късно и ВСС.

Съдия Румяна Ченалова също бе дисциплинарно уволнена и спрямо нея бе повдигнато въпросното обвинение, което касае работата ѝ в Търговското отделение на СГС.

Ченалова е била съдия по редица известни дела – от аферата „Сапард“ до убийството пред дискотека „Соло“ в София, мегаделото „Октопод“ срещу бившата барета Алексей Петров, както и в делата по финансовите спорове между банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук