Съдебни изпълнители масово запорират пенсии

0
107

Запорират пенсиите на хиляди пенсионери заради дългове. Най-често са за битови сметки, но има и такива, които са теглили бързи кредити, за да подпомогнат бюджета си, сочат от НОИ.

През миналата година са обработени 10 511 съобщения за запори, наложени върху пенсии по реда на Гражданския процесуален кодекс от държавни и частни съдебни изпълнители.

Нблюдаваната трайна тенденция за намаляване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се правят удръжки заради запори, се дължи както на увеличаването на размера на минималната работна заплата, така и на намалението на общия брой на пенсионерите, пише в отчета на НОИ. Съдебните изпълнители не могат да налагат запори върху пенсии, които са по-малки от минималната работна заплата, пише Труд. През миналата година минималната заплата беше увеличена на 650 лв. Затова удръжките по наложени през предходни години запори върху пенсии под посочения праг са преустановени. От 1 април 2022 г. минималната заплата беше увеличена на 710 лв.

През миналата година в НОИ са постъпили 209 889 заявления, свързани с отпускането и преизчисляването на пенсиите, което е с 32 612 заявления по-малко от предходната 2020 г. Причината за това е намаляването на заявленията за преизчисляване на пенсиите. Близо два пъти се е понижил броят на заявленията за ежегодно преизчисляване на пенсиите с допълнително придобит осигурителен стаж след пенсионирането. Това се дължи на промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за служебно ежегодно преизчисляване на пенсиите от 1 април, без да е необходимо подаване на заявление от пенсионерите. Но хората, които искат пенсиите им да бъдат преизчислени след придобиване на допълнителен стаж и не искат да чакат датата 1 април, имат право да подадат заявление в НОИ за преизчисляването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук