Обявеното вчера частично бедствено положение в Чепеларе остава в сила заради активиралото се свлачище по пътя за Чудните мостове.

Пътят за село Забърдо и Чудните мостове остава затворен. Опасността остава заради падащите камъни в района на свлачището, пише БНТ.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова информира, че в района няма бедстващи хора. В 9 часа сутринта се проведе и заседание на кризисния щаб.

От общината съветват туристите да не използват пътя. Разчистването ще започне, когато времето се успокои. По-късно днес се очаква в Родопите отново да вали.

Заради проливните дъждове е обявено частично бедствено положение и в няколко села в Девинско, информира bTV. 

Община Девин обяви частично бедствено положение заради селата Осиково, Чуреково и Михалково. Обстановката в селата е усложнена, достъпът до селата е затруднен.

Пътят за Осиково продължава да е непроходим. По шосето има сериозни наноси.
Движението по пътя Девин – Кричим е възстановено.

Към момента няма данни за пострадали или бедстващи хора в района.

Междувременно обстановката в община Тетевен постепенно се нормализира. Припомняме, че на 30 юли, понеделник, бедственото положение в общината беше отменено след заседание на Общинския кризисен щаб и с заповед на кмета на Община Тетевен.

Заради поройните дъждове от последните дни са се покачили нивата на реките Вит и Осъм в област Ловеч. Реките обаче не са прелели от коритата си. Има и активирани свлачища и наводнени пътища в района. Работата по почистването на засегнатите от дъждовете райони продължава.

Проливните дъждове нанесоха сериозни щети и в Еленския балкан. През нощта пороят повиши значително нивото на река Веселина, която преминава през село Дрента.

Реката е преляла и е откъснала два дървени моста. Няколко къщи в селото са откъснати и до тях няма достъп.

Нивото на реката започнало да се повишава през нощта и водата отнесла двата моста буквално за няколко минути. Проливните дъждове активизирали и свлачища на няколко места в селото. Земна маса е паднала на пътното платно, но впоследствие е била почистена, така че платното за движение да е чисто в случай, че до хората трябва да достигнат полиция, пожарна и спешна помощ.

Жителите на селото са силно притеснени, че при следващия порой коритото на реката може отново да прелее и щетите да бъдат по-сериозни.

Стана ясно и че проливните дъждове са нанесли щети и в град Неделино, област Смолян. Заради пороя там се е активирало свлачище, което е наложило евакуацията на хора. Семейство от града вече втори ден не живее в дома си, защото земна маса падна върху къщата. От бедствието са заплашени и други къщи в квартала.

Пороят е нанесъл и други сериозни щети по инфраструктурата на града и в някои села в община Неделино. Щетите вече се описват от комисия, търсят се и средства от междуведомствената комисия към Министерски съвет.

Според жителите на Неделино причината за случилото се е лошото отводняване на екопътека.

Река Янтра също е преляла. Бедствието е станало край Габрово. Само за час в района на квартал „Ябълка“ са се излели между 30 и 35 литра дъжд на квадратен метър.

Вследствие на пороя са разрушени цели 300 метра от улицата. Наноси от дървета, боклуци и камъни са запушили дерето, което е трябвало да отведе стичащата се дъждовна вода в реката.

Пострадали хора няма, наводнени са приземни помещения и мазета.

Опасностите от наводнения в страната остават в цялата страна. Синоптиците предупреждават за опасност от наводнения през денонощието за реките Черни Искър и Бели Искър. По водосбора на река Марица има опасност за притоците Луда Яна и Въча. Метеоролозите алармират и за опасност при планинските притоци на Струма и Места, пише Нова.

Дъждовното време порази и Румъния. Заради проливните дъждове имастотици наводнени къщи и дворове.

При бедствията загина и възрастна жена.

През изминалата нощ пожарникари са изпомпвали вода от стотици наводнени жилища и мазета, информира БНТ. В североизточния окръг Нямц властите са евакуирали временно няколко души заради опасност от наводнения.

Властите издадоха предупреждение за опасни метеорологични условия в 66 населени места в 25 окръга. Те съветват хората да не се приближават до бреговете на реки и да не прекосяват бързо течащи води.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.