Тренд: Петков и Василев черпят гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ. Спад в доверието към Радев

0
301

Регистрирана е рекордно ниска подкрепа към Народното събрание. Това показва социологическо проучване на „Тренд“.

То е реализирано в периода между 8 и 15 септември 2021 г., чрез интервюта „лице в лице“ с таблет сред 1012 души на възраст над 18 години.

Електоралните нагласи показват, че

ГЕРБ-СДС събират най-голяма подкрепа (24,4%),

на второ място са „Има такъв народ“ (17,5%) и

трети – БСП (16,6%).

 

Според данните 4-процентовата бариера за влизане в апрламента премианват още

ДПС (9,3%),

новата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и

„Демократична България“ (8,5%).

Политологът от „Тренд“ Анастас Стефанов коментира в „Тази сутрин“ по бТВ , че лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се обясни със стабилизация в политическото им поведение и отлив на електорат от „Има такъв народ“.

„Петков и Василев черпят гласове от сходни политически субекти, които са артикулирали антистатукво риторика, промяна и т.н. – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Предстои да видим как ще разгърнат своите политичеки послания. Възможно е да вземат гласове от левицата, но несъществена част“, добави политологът.

По думите му „Изправи се БГ! Ние идваме“ остава под бариерата именно заради новата формация.

 

„Възраждане“ затвърждават подкрепата си.

По думите на Стефанов данните затвърждават негативните оценки. Според него резултатът не е изненадващ, на база политическите конфликти. Неодобрението за парламента достига 77%, а подкрепата пада до рекордно ниските 12%.

11% не могат да оценят работата на парламента.

„Има една съществена разлика с предходното Народно събрание, тогава беше създадена една атмосфера на арена за двубой със статуквото, внасяне на нов тон. Докато тук видяхме една арена арена на война на всеки срещу всеки, караници“, обясни политологът.

Изследването отчита спад в подкрепата към служебния кабинет „Янев 1“. Стефанов уточни, че правителството е стартирало с добри резултати, но действита на част от министрите са рефлектирали върху резултата.
Проучването показва 35% одобрение за служебния кабинет, 44% – неодобрение, а 21% от запитаните не могат да дадат отговор. Политологът обясни, че през май месец е имало завишени очаквания към работата на кабинета.

Президентът Румен Радев успява да съхрани своя висок рейтинг, въпреки че се регистрира лек спад. Одобрението към него е 46%, а неодобрението – 35%. 19% от анкетираните не могат да определят.

На въпроса: „Коя формация носи отговорност, че не се състави правителство“, 43% от запитаните отговарят „Има такъв народ“. На второ място са посочени ГЕРБ-СДС (11%) и на трето – „Демократична България“ (8%).

„Данните са красноречиви. За никого не е тайна, че към „Има такъв народ“ имаше големи очаквания, а след изборните резултати от 11 юли – това беше първата политическа сила. Логично е тези очаквания да са завишени, спрямо очакванията от 4 април. Създаде се и впечатление, че ИТН действа не толкова колаборативно, колкото се очакваше от останалите „партии на протеста“, коментира Анастас Стефанов.

 

Изследването показва, че новата пария, родена под юмрука на Румен Радев дърпа гласове от ИТН, но и около 50-60 хил. гласа идват от ДБ, а другите гласове от Мая Манолова, БСП и др. партии. Това е стартовата точка за формацията на Петков и Василев, от тук нататък динамика ще има, но не е сигурно дали ще бъде нагоре или надолу. Тепърва трябва да чуем посланията им, да видим кандидатите из за парламента.

 

Без БСП, ДПС и ГЕРБ останалите партии отново не могат да направят правителство в един следващ парламент. Протестните партии отново няма да имат по-голям резултат от този който имаха през юли. Големият въпрос е дали Мая Манолова ще бъде в следващия парламент, коментира Димитър Ганев от „Тренд“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук