Честит празник! Отбелязваме 135 години от Съединението на България!

0
2520

Честваме различно Съединението на България заради К-19

България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 135 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях. В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре – днешният град Съединение.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър Първи.

Денят на Съединението е една от най-паметните дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Съединението определя съдбата на България за векове напред. То е било подготвяно от редица важни събития преди него – от българското Възраждане, от десетилетната борба за независима българска църква, от вековната борба за съхранение на език, традиции и обичаи на българите, от борбата за национално освобождение, от десетки въстания и Априлското въстание, което предшестваше Руско-Турската освободителна война.

Припомня, че в съботния ден проф. Тодор Кантарджиев излезе с куп забрани и препоръки към българите в днешния ден заради честванията по време на пандемия.

Той обясни как трябва да се държим, ако решим все пак да посетим някоя масово мероприятие в чест на Съединението.

„Нека всички празненства са само на открито“, каза шефът на Националния институт по заразни и паразитни болести, „Препоръчително е да се носят маски.

Хубаво е да има еднопосочност на движението, дистанция при спиране. Нека речите са кратки, въобще, по-кратка експозиция“, препоръча още професорът.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.