„Шпионската афера“ влезе в съда, един от задържаните – с орден за доблест

0

Военната прокуратура поиска постоянен арест за петима от задържаните за шпионската афера в полза на Москва. Исканията на обвинението са внесени малко след 6 ч. тази сутрин в Софийския военен съд.

Заседанията са планирани да започнат в 11 ч. Единият от задържаните е обжалвал заповедта за ареста.

При акцията бяха задържани шестима, но един от тях е направил самопризнания и затова е с парична гаранция.

Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване – Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС.

Част от групата била жена му, с двойно гражданство – руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Част от вербуваните лица били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от тях е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия.

Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, директор на класифицираната регистратура в НС.

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е един от 6-имата арестувани за шпионския скандал, научи „24 часа“. Той е зам.-шеф на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там.

Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест“ 3-а степен на церемония във Военния клуб. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба „Военно разузнаване“. Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. Красимир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

„Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки“, каза главният прокурор Иван Гешев за случая. Стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

„Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема“, каза прокурор №1.

„Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност“, посочи той.

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси, каза Гешев.

Валерия Белчевска

dnes.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.