„Шпионската афера“ влезе в съда, един от задържаните – с орден за доблест

0
2813

Военната прокуратура поиска постоянен арест за петима от задържаните за шпионската афера в полза на Москва. Исканията на обвинението са внесени малко след 6 ч. тази сутрин в Софийския военен съд.

Заседанията са планирани да започнат в 11 ч. Единият от задържаните е обжалвал заповедта за ареста.

При акцията бяха задържани шестима, но един от тях е направил самопризнания и затова е с парична гаранция.

Ръководител бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване – Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС.

Част от групата била жена му, с двойно гражданство – руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Част от вербуваните лица били обучавани в оперативно майсторство именно от ръководителя на групата. Единият от тях е ръководен кадър от МО, занимавал се с планиране и бюджет на ведомството. Другият е от военното разузнаване. Той изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, в т.ч. и от Русия.

Третият участник е от военно разузнаване, той бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на военно разузнаване. Бил е секретар , военно аташе и аташе по отбрана в чужбина, директор на класифицираната регистратура в НС.

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е един от 6-имата арестувани за шпионския скандал, научи „24 часа“. Той е зам.-шеф на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там.

Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест“ 3-а степен на церемония във Военния клуб. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба „Военно разузнаване“. Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. Красимир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

„Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки“, каза главният прокурор Иван Гешев за случая. Стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

„Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема“, каза прокурор №1.

„Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност“, посочи той.

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси, каза Гешев.

Валерия Белчевска

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук