Ястия за Бъдни вечер: Постни лозови сарми

0
884

Продукти:

1 чаена чаша ориз
½ кафена чаша стафиди
2 глави лук
40 лозови листа
½ кафена чаша олио
½ чаена лъжица чубрица
1 чаена лъжица сол

Начин на приготвяне:

Постни лозови сарми-Обелвате и нарязвате на много ситно лука. Измивате ориза. След това в по-голям тиган, или в тенджера изсипвате олиото и след като се сгорещи добавяте ситно нарязания лук и ориза. Бъркате непрекъснато, докато оризът набъбне. Когато оризът е набъбнал добавяте подправките, солата и стафидите и разбърквате добре за около минута, след което сваляте сместа от котлона и я оставяте на страна, за да изстине.

Идва моментът завиването на сармите. Сместа с ориза трябва да е добре изстинала. Слагате по приблизително една чаена лъжица от сместа в средата на горната широка част на лозовото листо. Завивате лозовите сарми по следния начин – сгъвате лявата и дясната страна на листото върху сместа с ориза, така че да се получи дебела пуричка и след това завивате надолу като ролце.

На дъното на тенджера слагате няколко лозови листа, за да го покрие.Това се прави с цел да не залепнат сармичките при варенето, тъй че не пропускайте тази стъпка. Нареждате лозовите сарми възможно по-плътно една до друга, след което върху тях слагате чиния, която да ги притиска по време на варенето, в противен случай сармичките ще се разместят и ще започнат да се разхождат из тенджерата, което ще доведе до тяхното разпадане. Наливате вода, колкото да ги покрие. Слагате капака на тенджерата и варите на слаб огън, докато сармите останат на мазнина и омекнат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук