142 пациенти с COVID-19 у нас, заразата стигна и Шумен

0
2663

142 са вече пациентите, регистрирани с COVID-19 у нас. Това съобщи шефът на Оперативния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин.

Има разширяване на градовете, вече има и пациент в Шумен, постъпил е със симптоми на грип, кашлица и задух. Неговият епидемиологичен път е Банско.

Ген. Мутафчийски съобщи, че от общият брой на заболелите 84 са мъжете, а 58 са жените. Четирима нови пациенти са регистрирани и в Добрич.

По-голямата част от пациентите са в домашни условия, тяхното състояние е от леко към средно. Тези в болници са от средно тежко, към тежко състояние.

„Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани, ако е необходимо ще се случи“, каза ген. Мутафчийски.

Към момента заразените у нас мъже са 84, а жените – 58. Средната възраст на болните е 42 години. Най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният на 81. Трима са починали. Смъртността ни е 2,1 %.

„Общият брой на инфенктираните за денонощието са 30. Разбрах, че пресмятат смятат какво казваме. Така помагат и на нас да нямаме пропуск. Данните се въвеждат в компютърна система, която ни предупреждава, ако има дублиране на имената. Това се получава, когато се препотвърждават пробите от една лаборатория в друга. При нас има един случай с две отрицателни проби. Той ще бъде освободен днес и ще бъде болничен 30 дни. Нашата препоръка е да остане под карантина. В Плевен първите двама заболели също са с две отрицателни проби. Така че вече имаме трима излекувани у нас. Имаме първи случаи на коронавирус в нови градове. В Добрич има 4 заразени, а в Шумен – един. Той е постъпил в Инфекциозното отделение на града с грипоподобна симпоматика, кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско“, обяви шефът на Оперативния щаб.

Той демонстрира и защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. „Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб.

flagman.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.