PCR-тестовете не отчитат френския вариант на Covid

0
170

Нов вариант на коронавируса, открит в северозападната част на Бретан, не може да бъде установен чрез стандартни PCR тестове, предупреждават властите.

Макар и да е по-трудно да откриваем, „първоначалните анализи на този нов вариант не предполагат нито повишена опасност от усложнения, нито повишена преносимост“, гласи изявление на здравното министерство във Франция.

Световната здравна организация постави този нов щам в категорията си „вариант, който е обект на разследване“ поради неговата способност да игнорира PCR тестовете. Тази категория включва повечето от хилядите варианти, които възникват по естествен път – от които само малка част ще създадат проблеми в областта на общественото здраве – за разлика от категорията „вариант, предизвикващ безпокойство“, която включва щамовете, открити в Бразилия, Великобритания и Южна Африка.

В Бретан тече задълбочено разследване, след като осем случая бяха идентифицирани като вирусоносители на този щам вследствие на геномно секвениране в клъстер от 79 случая в град Ланион.

Съобщението идва в момент, когато Франция продължава да се бори с възраждането на случаите на Covid-19, като президентът Еманюел Макрон предупреди, че през следващите дни могат да бъдат наложени нови извънредни мерки в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук