Дете, наблюдавано от социалните служби в Габрово, е починало снощи

В хода на разследването за причините, довели до смъртта на детето, е станало ясно, че с него и майка му е работил местният Отдел „Закрила на детето“

0
6866
Изображението е илюстративно

Дете на година и половина, с което е работил „Отдел за закрила на детето“ в Габрово е починало от изгаряне снощи. Това съобщи „За истината“ като се ползва от свои източници в Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово“.

Сигнал за инцидента е бил подаден на тел. 112 около 21 ч. Пристигналият на адрес медицински екип установил, че се касае за мъртво момиченце с тежка степен на изгаряне.

В хода на разследването за причините, довели до смъртта на детето, е станало ясно, че с него и майка му е работил местният Отдел „Закрила на детето“. Дали то е живяло в нездравословна и опасна среда, засега не е ясно, тъй като от общинската и регионална дирекции „Социално подпомагане“ в Габрово отказват информация с различни мотиви.

„За истината“ изпрати до Агенцията за социално подпомагане въпроси, от чиито отговори би трябва да станат известни причините, заради които Отдел „Закрила на детето“ в Габрово е работил със семейството и има ли евентуални пропуски от страна на служителите му.

Според

първоначалната информация

детето е било оставено от родителите си за кратко на грижите на тяхно приятелско семейство – 33 годишен мъж и 27 годишна жена. Двамата са отведени за разпит в полицията, но по-късно са били освободени. По случая досъдебно производство по текстове от Наказателния кодекс, които касаят случаи на умишлено умъртвяване.

Работата в досъдебната фаза е под ръководството на Окръжна прокуратура Габрово. „На този етап няма задържани по случая, тъй като се изчаква заключението на съдебно-медицинската експертиза“, каза говорителят на прокуратурата Людмила Рачева. Резултатите трябва да покажат дали по детето има следи от насилие и какви са действителните причини, довели до неговата смърт.

Общинските и държавни структури за социално подпомагане в Габрово за сега не дават

никаква информация по случая.

Изпълняващият длъжността директор на Дирекция „Социално подпомагане“ Радослава Христова също отказа да говори за случилото се и препрати въпросите за него към регионалната дирекция за социално подпомагане в Габрово. Оттам обаче също отказаха да отговорят и от своя страна препратиха към общинската дирекция. Така единственото, което до момента стана ясно е, че със семейството на починалото дете действително са работили служители на Отдел „Закрила на детето“. Това е станало след сигнал от личния лекар на починалото момиченце. В него се съобщавало, че от известно време майка му не е в Габрово, а на детето не били оставени задължителните ваксини.

„Повече подробности на този етап не мога да съобщя, тъй като има досъдебно производство и се притеснявам, че може да попречим на разследващите“, каза началникът на отдела Павлина Марева.

„За истината“ изпрати въпроси и до Агенцията за социално подпомагане, касаещи изясняването на това констатирани ли са

пропуски от страна на длъжностни лица,

изложили на риск живота на момиченцето. От отговорите на същите въпроси трябва да стане ясно и дали съществува опасност за другите две деца на същата майка.

От агенцията обаче бяха твърде лаконични. „Поради факта, че текат процесуално-следствени действия, за повече информация се обърнете към наблюдаващия прокурор“, съветват от министерството и уточняват, че „от страна на Дирекция „Социално подпомагане“ Габрово са предприети необходимите мерки по компетентност“.

В края на миналата година „За истината“ публикува данни от доклад на Изпълнителната агенция за социално подпомагане, изготвен след проверка в Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово. В него бяха отразени

редица нарушения на правилата

за работа в структурата, допускани както от нейния бившият директор Радостина Братованова, така и от подчинените й началници на отдели.

Малко след оповестяването на доклада Радостина Братованова, напусна заеманата длъжност по собствено желание, въпреки установените нередности и след като половин година бе в болничен. А заради дългото боледуване Министерството на труда и социалната политика не успя да образува срещу нея дисциплинарно производство. От пресцентъра му поясниха, че такива са разпоредбите на Закона за държавния служител.

Случаят с детето, починало от изгаряне в Габрово и втори за година, който засяга работата на местните структури за соцшално подпомагане. Пак през януари м.г. станаха известни случаите на насилие над деца в дом „Хризантема“. Въпреки видеозаписите, документирали побои и унижения, прокуратурата не откри в случая данни за извършено престъпление.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук