„Предвиждат се драконовски санкции при подвеждане, заблуда или измама на потребителите при двойните стандарти при храните.“ Това заяви пред БНТ общественият защитник Мая Манолова.

По думите ѝ глобите ще стигат до 10 млн. евро или 4% от годишният търговски оборот.

Омбудсманът обясни, че петицията за двойните стандарти при храните и напитките е предизвикала много сериозни действия и резултати от страна на европейските институции.

„Комисията по земеделие в ЕП изготви доклад и потвърди тази обидна за европейските граждани практика и излезе с препоръки“, разясни Манолова.

Тя подчерта, че още през април миналата година от доклад на еврокомисарят Вера Юрова в София е прозвучало, че идва краят на двойните стандарти при храните.

Тя уточни, че няма как този въпрос да бъде решен с националното ни законодателство и само на ниво България, тъй като става дума за основполагащи принципи на ЕС.

„Това, което успяхме да направим е да сформираме национална коалиция срещу двойните стандарти, в която освен неправителствените организации влизат и институциите“, подчерта общественият защитни.

По думите ѝ проблемът се отнася и за гражданите на страните от вишеградската четворка – Румъния, Гърция, Хърватска, Словения.

Омбудсманът подчерта, че в комисията по петиции е била подкрепена от евродепутат от Литва, който е обявил, че при балтийските държави, членки на ЕС това също е огромен проблем и обижда тяхното население.

„Евродепутати от всички политически семейства дойдоха в тази комисия и подкрепиха петицията, похвали се тя.

Манолова отбеляза още, че членовете на Западна Европа не са възразили и добави, че това не е проблем, който да разделя Източна от Западна Европа.

„Европейските институции защитиха интересите на гражданите“, допълни тя.

Омбудсманът обърна внимание, че за първи път в директивата за нелоялните търговски практики ще бъде записано, че производството и предлагането на храни от една и съща марка с различни съставки и качество е хранителна измама и е забранено.

По думите ѝ, отклоненията ще бъдат записани в национално законодателствосамо доколко са приемливи и желани от гражданите на тази държава.

Манолова коментира и темата с даването на българско гражданство срещу инвестиции. Според нея трябва да бъде напълно ясно кой придобива това гражданство и дали наистина то се ползва по предназначение.

Омбудсманът заяви, че ЕК няма да препоръча на България да забрани това гражданство, но ще настоява за пълна прозрачност на парите и процедурите.

Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова влезе в битка с двойните стандарти при храните още през 2017 г. Тя ще настоява еврозакон да определи стандартите.

Тя определи двойният стандарт и цените на храните като дискриминация. 

През февруари миналата година общественият защитник настоя за единен контрол в ЕС  над добавките в храните.

След това и ЕП се зае с двойните стандарти при храните и нехранителните продукти. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.