Саратник на Банев: Не е имал амбиции да създава партия от затвора

Внушения?

0
1615
Николай Банев

„Не вярвам в думите на главния прокурор Иван Гешев, че Николай Банев от затвора ще прави партия“ – това заяви пред bTV проф. Минчо Минчев – член на УС на Евразийския клуб, създаден и ръководен от Банев.

„Тези внушения са отблъскващи, той си има достатъчно грижи, за да създава партия от ареста, няма смисъл да прави някаква евразийска или русофилска партия“, добави той.

Тази сутрин Гешев обяви, че в ареста е открито мобилно устройство в кутия от натурален сок, което е „използвано от Банев за контакт с руски лобисти“. Бизнесменът и съпругата му Евгения Банева са зад решетките с обвинения за източване на приватизирани от тях предприятия, за укриване на данъци и изпиране на повече от 1 млрд. лв.

Проф. Минчев обаче бе категоричен, че не е имало политически амбиции да се създава русофилска партия, защото си „имаме такива много у нас“.

„Но бих попитал главния прокурор – престъпление ли е да се направи русофилска или ервазийска партия в България“, коментира той и обясни какво всъщност е евразийската идея:

„Тя възниква през 1922 г. с интелектуалния елит на Русия, който е дошъл с армията на ген. Врангел. Тази идея е алтернативна на Съветска Русия тогава, опит е да се излезе и от клопката на Царска Русия. Евразийската идея много бързо от политическа се превръща в научна идея“.

Той бе категоричен, че няма хибридна война и отбеляза, че единственото, което е искал Банев, е да направи просветно дружество, за да се популяризира идеята за Азия.

„Не е престъпление да се обърнем към това, Азия не е нещо, от което трябва да се откажем“, каза още проф. Минчев.

„Няма и как да се изкорени русофилството от народа“, допълни той.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук