Асен Василев: Спрем ли кражбите, парите ще отиват за болници, а не за „Бентли“-та

0
89

Специално за цените на енергоносителите мога да кажа, че те са в основата на поскъпването на стоките от първа необходимост. Тогава от служебното правителство бяха предприети мерки. Това заяви  по bTV бившият служебен министър на финансите и един от учредителите на ПП „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

,,Една от тях бе да се ускори ремонтът на каскадата в ЧАИРА, тъй като там имаме сериозен проблем, а именно, че три от четирите помпи не работят – две от тях бяха в един безкраен ремонт, а третата аварира. Поради тази причина там влезе ДАНС, защото такъв проблем застрашава националната ни сигурност. Доколкото знам ремонтните дейности са ускорени и ноември трябва да заработят тези мощности, които биха облекчили възможността за електроенергията“, разясни той.

По отношение на българо-сръбската газова връзка, която трябваше да бъде завършена в началото на тази година, Асен Василев сподели, че изпълнителите на проекта са го уверили, че връзката ще е готова на 31-ви декември. По думите му, ако не удържат на думата си и не спазят срока, от 1-ви януари започва изплащането на неустойки в размер на 90 000 евро на ден.

Относно АЕЦ „Белене“ Василев посочи, че тя едва ли ще се случи, тъй като площадката трябва да бъде лицензирана отново, което е невъзможно след инцидента във АЕЦ „Фукушима“.

Бившият финансов министър акцентира върху важността от събираемостта на данъците и най-вече те да отиват по предназначение в обществото и в икономиката на страната.

Като повишихме събираемостта на данъците и спряхме течовете, дойдоха 2 млрд. лева за четири месеца. Това са пари, които идват от данъци и не ги харчим за глупости. С осем милиарда можем да си инвестираме спокойно в образованието, да си оправим болниците, инфраструктурата и да останат още пари за култур и спорт. Това е дясната мярка – да си съберем парите от данъците, без самите тях да ги увеличаваме. А спирайки корупцията, ние получаваме средства, които да налеем в образованието и здравеопазването и да няма пенсионери под линията на бедност. Това пък е лявата мярка, обясни Василев.

,,Когато спрем кражбите, този ресурс се освобождава и не отива за „Бентли“-та и „Ролс-Ройс“-и, а отива в болниците“, посочи още той и допълни, че за второто тримесечие икономиката ни е отбелязала 10-процентов ръст, което не се е случвало от 1997-98 година.

Когато бизнесът работи и знае, че тези средства ще останат за него, тогава икономиката започва да се движи напред. Ролята на правителството е да създаде добра среда, за да работи бизнесът, уточни още Асен Василев.

По темата с парите на пътните строители Василев подчерта, че пари има, а проблемът при тях произтича от факта, че договорите са били правени по изключително порочен начин, поради което са дадени на прокуратурата.

Има нарушение на Договора за обществени поръчки, направено е незаконно възлагане от страна на АПИ. Това е юридическа каша, но парите ги има. В актуализацията на бюджета има достатъчно пари. АПИ има пари да се разплати, но те трябва да стигнат до фирмите, без да се наруши Законът за обществените поръчки, поясни бившият министър на финансите.

На въпрос за чуждите инвестиции Василев посочи, че трудно ще дойдат чужди инвестиции в държава, която се намира в политическа криза и в която няма работещ парламент.

За досиетата „Пандора“ и днешното привикване на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски в ДАНС съоснователят на „Продължаваме промяната“ заяви, че проблемът при Пеевски е, че не е декларирал фирмите си.

Те просто не са били декларирани, затова Пеевски отиде днес в ДАНС, иначе не е проблем, че имаш фирми. Досиетата „Пандора“ според мен дават видимост на това кой какви фирми и авоари има, каза още той.

За членството на България в Еврозоната, което е предвидено да се случи на 1-ви януари 2024 г. Асен Василев подчерта необходимостта от дебат в обществото относно плюсовете и минусите от влизането ни в Еврозоната.

На финала за „Зелената сделка“ Василев посочи, че е важно да има плавен преход и достатъчно време, в което въглищните централи да могат да работят, докато бъдат намерени заместващи мощности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук