ЦИК купува 1600 нови машини за 8,680 млн. лева

0
351

Централната избирателна комисия обяви новата обществена поръчка за доставка на допълнителни 1 600 окомплектовани устройства за гласуване и 2 000 флаш памети, необходими за провеждането машинния вот на комбинираните избори на 14 ноември и втори евентуален тур на президентските избори.

Пределната цена обявена от Комисията е 8 680 000 лева без ДДС, тя е изчислена въз основа на постъпилите прогнозни стойности на тримата участници, които отново са поканени да подадат оферти.

Това са производителят на устройствата „Смартматик“ Интернешънъл холдинг, държавната фирма „Информационно обслужване“ АД и частната „Сиела Норма“.

Крайният срок за получаване на оферти от тях е 8 октомври в полунощ.

Тези допълнителни машини за гласуване ще се ползват, за да се сложи по втора машина в не по-малко от 2100 секции в страната, а при балотаж на президентския вот за чужбина да се прати втори комплект устройства.

ЦИК търси експертна помощ от културното министерство и до УНСС във връзка с авторските права върху софтуера на машините, стана ясно днес, като ЦИК реши да изпрати писмо до двете институции. Повод пък продължаващата сага между ЦИК и „Сиела Норма“ относно софтуера за устройствата и желанието на комисията да го модифицира без намесата на доставчика за всички останали избори. Именно това е причината все още да е приключен окончателно договора между ЦИК и „Сиела Норма“ от началото на година, с който закупихме 9600 машини и софтуера за тях.

По-рано през деня шефката на ЦИК Камелия Нейкова поясни, че собственикът на устройствата категорично е държавата, но все още стои въпросът с правото на собственост на държавата над софтуера за машините.

Именно затова сега ЦИК ще търсят съдействието на МК и Института по интелектуална собственост към УННС. За целта те им пращат и лицензионното споразумение, което от „Сиела Норма“ и „Смарт матик“ искат ЦИК да подпише. Преди да го подпише ЦИК трябва да изпрати бележки по него, стана ясно от думите на Нейкова по време на заседанието. ЦИК на свой ред иска да гарантира, че софтуерът може да се ползва самостоятелно от държавата и за всички следващи избори, без да е нужна намесата на производителя. В момента за всеки вот се налага нова процедура и подписване на нов договор със „Сиела Норма“.

Междувременно ЦИК реши да възложи на печатницата на БНБ да отпечата хартиените бюлетини за вота, с каквито по закон ще се гласува в малките секции, а в останалите , ако се стигне до проблем с машините.

ЦИК и МС са и в процес на търсене на място – държавна собственост, където да се складират машините, като за целта дори е била създадена работна група. След проведени огледи обаче се оказва, че не е намерено подходящо и се предлага до края на годината те да останат в сегашния склад на „Карго партнърс“. Имало е разговори с Държавната агенция за държавен резерв, които имат подходящ обект, който отговарял на минималните изисквания, но се намирал чак в Пловдив, което се намира на около 100 км от София и за доставката на машините. В тази връзка от работната група отбелязват, че при желание от ЦИК може да се организира оглед на обекта в Пловдив. Накрая се заключва, че ще продължи да се търси подходяща сграда за съхранение на машините, където да се позиционират и работни места с офис техника.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук