Втората група от български полярници заминава за Антарктида

0

Втората група от български полярници от 26-ата Национална антарктическа експедиция заминава в сряда за българската база на остров Ливингстън с полет в 19.05 ч. от терминал 2 на Летище „София. Това съобщи проф. Христо Пимпирев – ръководител на експедицията и директор на Българския антарктически институт.

Групата ще пътува с граждански полети по маршрута: София – Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ни ще продължат със самолет на бразилските военновъздушни сили до съседния на българската база остров Кинг Джордж и оттам ще пътуват до базата с наетия малък 23-метров ветроходен кораб „Аустралис“.

Начело на групата е ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. С тях ще пътува също дерматологът проф. Николай Цанков, който ще работи по проект на френската фирма „Pierre Fabre Dermo-Cosmetique“ и ще тества медикаменти-протектори на кожата в тежките атмосферни условия на Антарктика.

По други научни проект ще работят две млади специалистки – биологът д-р Милка Елшишка ще изследва нематодите, обитаващи околностите на базата ни, а геофизикът д-р Гергана Георгиева ще продължи измерванията на сеизмичната активност в района. Още един геофизик – Олег Василев, ще изследва динамиката на ледниците с помощта на прецизна апаратура, монтирана на мощен дрон. Научният екип ще се допълва от монголският метеоролог Чинзориг Дугержав и от логистикът Христо Михайловски.

По сателитния телефон командирът на българската база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън инж. Йордан Йорданов е съобщил, че станцията е успешно разконсервирана след тежкия зимен сезон. Всички инсталации функционират нормално, включително водопровода, за който е имало случаи заради ниските температури и натрупания лед, да проработи едва по Коледа.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.