От 25 до 100 лева за коледно дръвче, 10 лева за сурвачка във Варна

0
1319

От 25 до 100 лева са цените на коледните дръвчета, изнесени за продажба на оживени търговски места във Варна. Цената на боровите дръвчета за празнична елха са в зависимост от големината им, като най-малките са 90-100 сантиметра, а най-големите и скъпи достигат до 2,5 метра.

Разнообразието е голямо и цените също зависят от вида на дръвчето – кипарис, бор, бяла ела или смърч, дали са отрязани и поставени кръстачки в основата или са в саксии, вкоренени и с възможност да се отглеждат с години, обясняват продавачите. Тяхната цена е средно 30-35 лева за половин метър височина. Сребърната ела, гръцката ела и борът са за предпочитане, тъй като са по-трайни и могат да издържат до март месец. Смърчът бил много гъст и красив, но нетраен, твърдят продавачите. Конкуренция им правят изкуствените елхички, внос от Китай, които от няколко години насам стават все по- популярни с възможността за многократна употреба и екологичност.

При тях цената за 2 метра е от 20 до 30 лева. В навечерието на Новата 2018 година във Варна вече може да се видят и домашно изработени сурвачки, като цените им са до 10 лева. Те са с традиционната украса от разноцветна вълнена прежда, станиол, пискюли и нанизи от пуканки, гевречета и сушени плодове. Някои от търговците дори предлагат опция за изработката на сурвакници по поръчка, като цената е по договаряне. По пазарите вече се предлагат по 2-3 лева и дрянови клонки за сурвачки. Някои от по-предприемчивите търговци ги продават в комплекти с материали за украсяването на сурвакницата, която всеки сам може да си изработи у дома по свой вкус. По-дребните дрянови клонки пък се предлагат в букетчета по 1-2 лева. Те се слагат за късмети в Коледната баница, а остатъците могат да се използват за украса на празничната трапеза.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук