Иван Гешев: Разследват се над 15 случая, свързани с „Апартаментгейт“

0
2911
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" (www.dailypress-bg.com) фоторепортер: Петър ХРИСТОВ /Иван Гешев

Работи се по повече от 15 случая, свързани с аферата „Апартаментгейт“. Това заяви в интервю за „24 часа“ новоизбраният главен прокурор Иван Гешев. По думите му, за всеки един от случаите има наблюдаващ прокурор, който преценява дали има, или не извършено престъпление.

„На българските граждани трябва да е ясно, че не всяко деяние е престъпление. То може да е конфликт на интереси, административно нарушение или нарушение на морала. А и не всяко престъпление може да бъде доказано“, категоричен е Гешев.

Що се отнася до къщите за гости, случаите са над 100, като има образувани над 21 досъдебни производства. „Това означава, че има над 100 наблюдаващи прокурори, 21 от тях са преценили, че има данни за престъпление. Като административен ръководител имам поглед, но не главният прокурор взема решенията. Това е част от проблема. През годините не е обяснявано достатъчно. Административният ръководител ръководи, помага, но не взема конкретните решения. В момента главният прокурор е в голяма степен администратор“, допълва Иван Гешев.

Аферата „Апартаментгейт“ избухна след медийни публикации, според които висши представители на властта са се облагодетелствали, като са закупили луксозни жилища на ниски цени. Разследването доведе до оставките на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър Цецка Цачева, както и на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

ЕЛИН ДИМИТРОВ

actualno.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук