Митничарите на ГКПП „Калотина“ пускали наркотици и мигранти срещу някой друг лев

0
322

От 10 до 100 евро подкупи са вземали арестуваните митничари и граничари на Калотина от шофьорите, които преминават през браздата. Таксата била определяна на око, а критерият най-често бил колко е скъп автомобилът. Съмнителните също били „облагани“ солено и редовно.

Митничарите и служителите на МВР, които трябва да охраняват държавната граница със Сърбия, действали заедно и конспиративно.

Митническият пункт е бил буквално пробит в последните месеци. През него без щателни проверки и в двете посоки минавали леки коли и тирове. Зачестили и случаите, когато сръбските митничари и полицаи хващат дрога в автомобили, които идват от България. Заловени у нас наркотици също са преминавали през Калотина, твърдят запознати с разследването.

Има данни, че арестуваните над 30 души са пускали срещу заплащане и бусове с бежанци към Европа. Разследването на Специализираната прокуратура, „Вътрешна сигурност“ и антикорупционната комисия е подплатено със специални разузнавателни средства. Някои от задържаните демонстрирали завидно финансово състояние, което не отговаря на заплатите им.

Началникът на митническия пункт е сред задържаните по време на операцията, както и цялата смяна, която е била на работа в четвъртък вечерта. Арестувани са и много гранични полицаи, някои от които не са били на работа по време на операцията на службите.

„Става дума за пари, а не за някаква натурална размяна“, каза главният прокурор Иван Гешев, който отиде на място. По думите му организацията на уличените в корупция униформени е изключително мащабна. Заедно с Гешев на Калотина пристигна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Положителното е, че успяхме да опазим всичко в тайна и реализацията е факт. Разследването продължава. Наблюдаващите прокурори ще преценят на кого и какви обвинения да повдигнат. След всяка операция ставаме все по-добри“, коментира той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук