четвъртък, април 18, 2024
Google search engine
дом ПОСТОЯННИ 2 Най-смъртоносната отсечка у нас е пътят Русе – Бяла

Най-смъртоносната отсечка у нас е пътят Русе – Бяла

0
1551

126 са смъртоносните отсечки по българските пътища, на които възникват стотици катастрофи с десетки убити и ранени според справка на „Пътна полиция“ за Съюза на българските автомобилисти (СБА). Само на десет от тези отсечки са станали над 1 000 катастрофи с около 40 загинали и 100 ранени. Статистиката е за 2016 година като данните за 2017 година се очакват до края на месец март тази година.

  1. Русе-Бяла – на първо място в черната класация за най-опасни отсечки у нас се нарежда пътят Русе – Бяла. На този път за 2016 година е имало 246 пътни злополуки със 7 убити и 26 ранени.
  2. На автомагистрала „Хемус“ – до София, са станали 265 автосблъсъка заради висока скорост.
  3. Пътят между Варна и Бургас – 106 катастрофи, 6 загинали и 50 ранени, основно заради неправилно изпреварване.
  4. Стара Загора – Казанлък – 83 катастрофи и 22 ранени.
  5. „Карловско шосе“, край село село Труд. Петима загинали и 24 ранени в 67 катастрофи.
  6. Кресненското дефиле. Причината е неправилно изпреварване и отнемане на предимство.
„Пътна полиция“ посочва и пет участъка в страната, където шофьорите трябва да бъдат особено внимателни. Освен заради висока скорост и човешка грешка, на тези места има и други причини за катастрофи, които се дължат на лоша пътна настилка, недобра маркировка и други.
  1. АМ „Тракия“ в участъка на 66,300 км в посока София. На това място се образува аквапланинг. Нужен е ремонт, за да не се наводнява на пътното платно.
  2. АМ „Тракия“ в участъка от 165 км до 208 км в посока Бургас, както и огледално в посока София в активна лента е деформирана пътната настилка. Необходимо е преасфалтиране.
  3. Път I-5 в участъка Русе – Бяла е изключително натоварен и опасен. Като частично решение е необходимо да се положи напречна „шумна“ маркировка, както и да се разшири подхода към кръговото кръстовище, при спускането към Бяла;
  4. АМ „Марица“ в участъка преди ГКПП „Капитан Андреево“ има преплитане на пътните потоци, изчакване на товарни автомобили в активна лента и др. Необходима е незабавна промяна в организацията на движение, както и изграждане на паркинги от двете страни на ГКПП.
  5. Кръгово кръстовище между обходен път на гр. Враца и път II-15 /Враца-Оряхово/ – движещите се по направление София -Видин и обратно, поради острия подход при навлизане в кръга, съчетано с лоши условия на видимост през тъмната част от денонощието самокатастрофират в кръга. Необходимо е изграждане на осветление, разширяване на пътните ленти към подходите за кръговото, както и допълнителна вертикална сигнализация с бализи на подходите, с цел насочване на водачите.
От началото на 2018 година тежките катастрофи у нас са 429. Черната статистика на МВР показва, че при тези катастрофи са починали 40 души, а над 530 души са били ранени, като 14 от тях са в здравни заведения с опасност за живота.

/нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук