Поток от българи към Турция, разкриха нови гишета на “Капъкуле”

0
118

Турция разкри нови гишета на граничния пункт „Капъкуле“ заради засиления трафик от България. Общият брой на гишетата за влизащите от България в момента е 1.

На границата бяха изпратени нови служители. Преди новогодишните празници потокът от хора от България не стихва.

Това каза представителят за Одрин на Сдружението на турските хотелиери, цитиран от местните медии, съобщава БНР. В Одрин имаме общо 2500 хотелски легла, в момента всички те са резервирани от българите, каза още Гьокхан Балта.

Турската национална валута достигна поредното си рекордно ниско ниво, като поевтиня спрямо долара до 17,04 лири за щатска единица, показват данните от онлайн борсата.
В същото време турската валута се обезцени два пъти от началото на годината, което е един от най-големите спадове в стойността на националната валута през последните години. През януари доларът се търгуваше за около 7,3 лири. Миналия петък лирата се търгуваше за 16,41 за единица американска валута.

Друг спад на лирата е свързан с изявлението на турския президент Тайип Ердоган, направено в неделя, че турските власти не възнамеряват да повишават лихвения процент.

Миналата седмица централната банка на Турция отново понижи един от основните си лихвени проценти като мярка за стабилизиране на лирата и инфлацията. Лихвеният процент на седмичните репо аукциони (краткосрочни заеми на ценни книжа) беше намален от 15% на 14%. Президентът Тайип Ердоган активно се застъпва за намаляването на лихвените проценти, като ги смята за “беда”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук