Правят квартални спортни зали в 6 столични училища

0

Възложих на гл. архитект на София да подготви типови спортни зали, които да изпълняват функциите не само на физкултурни салони, а на квартални спортни зали в различни райони на града в дворовете на училищата. Избрахме 6 училища, които са подходящи за изграждане на такъв тип зали. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на разширението на 149 СУ “Иван Хаджийски” в район Овча Купел 2, предава “Фокус”.

Типовите проекти са готови и главният архитект подготвя процедура за работно проектиране на тези зали.

„Тези зали ще позволят да се разшири базата на училищата в учебно време. А събота и неделя, и през вечерно време, хората от квартала ще могат да спортуват в тях, да се провеждат състезания. Това ще бъде голяма придобивка за града ни и част от стратегията ни за развитието на спортната инфраструктура”, заяви столичният кмет.

„Общо 10 спортни зали и физкултурни салони сме построили досега. Вече почти няма училище без физкултурен салон. Останаха 3, имаме ясна програма и план да бъдат изградени. В момента разширяваме Първа английска езикова гимназия, изпълняваме първия етап като разширяваме училището с 50%. Вторият етап, който предстои да започне включва именно и нов физкултурен салон”, посочи Фандъкова и допълни, че се предвижда и изграждането на спортна зала в 9-та Френска езикова гимназия.

„В 149-то училище децата вече няма да играят в класните стаи, а ще могат да се радват на модерна спортна зала. Като втори етап ще заложим оформяне на дворното пространство, с изграждане на външни игрища”, поясни тя.

Стратегията на Европейска столица на спорта е развитието на масовия спорт, с акцент върху детския спорт, каза още кметът на София.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.