Проф. Михаил Константинов изчисли колко ужасяващо много хора ще умрат от коронавируса

0
3098

У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало, смята експертът

Ще започна с фактите, а ще гледам с тях и да завърша. У нас за пореден път се сбориха президент и управляващо мнозинство, но това е силно бял кахър на фона на всичко останало. Примерно на факта, че снегът още е малко и вода може и да няма. А и посевите могат да измръзнат, което ще ни докара комбинация от жажда и глад.

Напоследък обаче Господ даде и малко сняг. Та дано продължи да вали. Поне още две седмици, ако може, че иначе ще трябва да захлопваме кепенците. Това пише проф. Михаил Константинов в свой анализ, цитиран от „Монитор“.

Междувременно България се оказва зарита с вносни и наши боклуци, уж за горене, щото била много ценна тази смрад. Същевременно разни други идиоти (а може би най-вероятно същите) продължават да пускат отрови в реките и да зариват коритата им с всякакви гадости. Единствената утеха, условно казано, е, че май в чужбина са още по-малоумни. Ако изобщо е утеха, де.

В Китай изпуснаха момента да затиснат новата вирусна чума и сега драконовските иначе мерки изглеждат закъснели и неефективни. Така цял Китай, а и целият свят, се молят да не пламнат Шанхай и Пекин.

Щото смъртността при новия-стар вирус в момента е около 32% и най-много да падне до 15-20%. А коефициентът на смъртност (на английски death rate) се смята, като броят на починалите от вируса се раздели на сумата от броя на починалите и на вече оздравелите.

Така че да забравим онези 2% смъртност, с които властите ни баламосват, за да не лумне паниката, и нека всеки да направи, каквото може за себе си и за близките си. Защото оцеляването е работа на всички, заедно и поотделно.

А иначе двата процента фалшива смъртност ги получават, като разделят броя на починалите на броя на всички заразени. Което е височайша глупост, защото много от заразените очевидно също ще умрат. Когато пандемията затихне, двете смъртности ще се изравнят някъде в зоната на 20%, а дано и да е по-малък този процент. Разбира се, ако междувременно някак успеем да си създадем видов имунитет, преди всички да сме се натръшкали.

Страшни при този вирус са две неща. Първо, че инкубационният период е десет дни и много заразени го прекарват, без да подозират, сред други хора и през това време ги заразяват. Така скоростта на заразяване е поне 10 пъти по-висока от тази при всички досегашни грипни епидемии.

И второ, че вирусът се пренася механично чрез предмети. Какво ще означава новата чума за света и за Китай в частност, предстои да видим. Като се изключат човешките жертви, само преките материални загуби за Китай ще са няколко трилиона долара. Според някои конспиративни теории, нещо Китай много бързо бил взел да се развива напоследък. Та може и да са го урочасали, условно казано.

Интересни, макар и вероятно силно редуцирани данни за разпространението на вируса в реално време, могат да се намерят на много официални китайски сайтове, например https://wuhanviruslive.com. Сравнението с вируса САРС от 2002-2003 година е потресаващо – новият вирус е като тежък пистолет „Колт“ в сравнение с детски тапешник. Как да се пазим от новия вирус, общо взето е ясно.

Специално искам да призова хората драстично да намалят пътуванията. И не само в чужбина, но и в страната. Глобализацията може и да е полезна за нещо си, но по отношение на пандемиите е смърт. Буквално. Едно пътуване със самолет с един заразен на борда може да зарази всички през вентилацията.

Иначе за чесъна знаят всички, а и почти всички доктори го признават. И ако ползата не е 100% доказана, поне не вреди и е вкусен. И намалете стреса. Тежките физически натоварвания и тежките пиянства специално са силно противопоказани за имунната система. А само тя е която, както винаги, ще ни спаси. Като всяка пандемия, и тази ще затихне, когато популацията ни си създаде видов имунитет.

Не се знае как точно става това, но явно биологичните видове имат някакви над индивидуалните механизми за адаптация и оцеляване. Създаването на видов имунитет е един от най-важните такива механизми. Ето и други примери. В мирно време момчетата и момичетата се раждат в съотношение 101:100. След война съотношението нараства до 105:100 и повече.

И защо? Ми, защото през войната са били избити повече мъже, отколкото жени, популацията някак си го е разбрала и бърза да изравни дяловете. Друг пример са рибите, които си сменят пола (това всъщност са истинските джендъри в природата, другите са измислени). Там също автоматично се подържа баланс между половете, включително от дистанция.

Така че нека изчакаме да се създаде видовия имунитет. Човечеството е оцелявало и в по-тежки ситуации. Но дали ще оцелее някой човешки индивид конкретно, много зависи от самия него.

Не знаем точно какво става в момента в Китайската народна република, освен че преживява може би най-тежкия период в новата си история. Може би някога ще научим истината, или поне част от нея.

Блокирани са десетки милиони хора (говори се и за 100 милиона), ръководството обяви новия корона вирус за най-висока заплаха за националната сигурност, а председателят Си изчезна от публичния живот. Изчезна и вторият човек в йерархията, премиерът.

Може пък да се появят. Не знам какво значи да изчезнат най-важните хора в тази страна от екраните на телевизорите. Но знам, че всякакво споменаване на тези и други деликатни факти и обстоятелства в китайските социалки, от доста време се трие безпощадно и моментално, очевидно от система, командвана чрез изкуствен интелект. Дано не трият и съответните списуващи в китайските социалки.

Същевременно политическата класа на САЩ демонстрира най-високата степен на безнадеждно разделение в цялата си 244-годишна история. Когато президентът Доналд Тръмп отиде в Конгреса за да изнесе годишната си реч пред американския народ и пред света, той демонстративно отказа да се ръкува с шефката на демократите и на Долната камара Нанси Пелоси, а тя на свой ред внимателно накъса на парчета копие на същата тази реч.

До този момент политиците на САЩ спазваха едно правило, което и повечето българи правят. А имено, когато се карат и бият, това да става зад затворени врати. Примерно в кухнята на апартамента, а не на пейката пред блока. Е, сега Тръмп и Пелоси си размениха звучни шамари пред целия свят. И това в най-великата демокрация на света! А какво да кажем за по-малко великите?

Великата демокрация там си поигра и на театъра, известен под благозвучното наименование „импийчмънт“. Очаквано, пиеската завърши с крах за демократите при резултат 52:48 и 53:47 за републиканците. А на демократите им трябваше поне 33:67. „Де е Киро на кирия“, както казваше баба ми в такива случаи.

Очаквам в битките скоро да се включи „Взвода“, състоящ се от четири демократки-комунистки начело с неповторимата Александрия Окасио-Кортес. Тя е конгресуоманка, бакалавър е по нещо си и е убедена, че Япония е нападнала Пърл Харбър с атомни бомби през Втората световна война. Понякога завиждам на американската публика, това при тях е истинският политически цирк. А при нас какво е? Жалки изпълнения на третостепенни актьорски състави.

И тук има географско и историческо невежество, но е някак провинциално. А тяхното е с размах.

Съвсем наскоро пък в щата Айова се случи случка, която надхвърли и най-кошмарните сънища на привържениците на електронното гласуване. Както знаем, там след електронно гласуване на предварителните избори на демократите и след три дни електронна обработка на резултатите, са обработени около 1000 секции, което е към 60% от всичките. Че даже и обявиха един бивш командос, женен за учител, за победител с 1% пред другия кандидат, вечния и иначе най-свестен Барни Сандърс. Сега остава да обработят и останалите 40% от секциите (ако успеят, де, щото е тежък този труд), та да видим дали щастливото семейство ще има повод да празнува. Дано пък българските адепти на електронното гласуване да изкоментират поредния му „успех“. Дано, ама надали. Досущ като във вица за циганската булка в първата брачна нощ. Която също искала да се окаже девствена в този момент, ама подозирала, че надали.

И като заговорихме за избори, не мога да не похваля една от най-добрите изборни машини на света. Българската. И препоръчвам на всеки, който сега иска да се изсмее презрително, да поразрови малко мрежата. Ако може интелигентно да търси, де. Щото не всички го умеят. Това с българската изборна машина е традиция от Царство България.

Когато българските учители, може би най-уважавана част от обществото, и по специално тези по математика, са обработвали изборните резултати. И тези резултати са били готови още в полунощ, с всички гласове преброени и с имената на избраните кандидати окачени на видно място. Което понякога е ставало със сложни математически алгоритми, дето от няколко дни мъчат компютрите в Айова.

Наистина трябва да се признае, че американските президентски предварителни избори не са съвсем елементарни в математическо отношение, та може би затова им изпушиха компютрите.

Това е шега, разбира се. Не са виновни компютрите, хората са. А и според слуховете, фирмата преброител на резултатите там била близка до една бивша държавна секретарка на САЩ. И също кандидатка за президент преди три години, от неуспешните обаче.

Дето е омъжена за един палав бивш президент, който, когато не се занимавал със стажантки, много обичал да ходи на острова с невръстните девойки на педофила Джефри Епщайн, дето пък го удушиха в ареста. За малко да кажа, че той си знае защо.

Е, поне е знаел. Официалната версия беше, че се е обесил сам на кревата, дето е на 50 сантиметра от пода. Явно е било някакво чудо на биомеханиката. Макар че надали, както видяхме по-горе.

Друг много поучителен пример е Великобритания, която устремно се превръща в Нанобритания. Под ръководството на най-дълго управлявалата кралица Елизабет Втора, Великобритания се сви като супер Шагренова кожа от роман на Балзак и от почти 35 милиона квадратни километра през Втората световна война стигна до 244 хиляди квадратни километра днес.

Свиването е повече от 140 пъти и впечатлява с мащаба си. Сега, като се отделят Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, бившата владетелка на света ще заприлича на остатъчна Сърбия. Навремето касапинът Тито беше създал една впечатляваща, поне по размери, държава. После другият касапин Милошевич я сви до Сърбия без Черна гора, а днешните сръбски демократи уверено ще докарат държавата си до Белградския санджак с размер на Бургаска област.

Затова понякога си мисля, че провалът на проекта-мечта „Сан Стефанска България“ може да е бил и за добро. Защото, като не можеш да удържиш една държава, ми не я създавай. А не да минеш през измислен триумф и после да удавиш всичко в кръв.

С войната е много подобно. Като не можеш да спечелиш една война, ми не я започвай. Защото после други ще ти пишат историята, ще ти орежат и окупират територията и ще страдат чак и правнуците ти. Не знам за коя държава се сетихте, обаче. Аз специално имах предвид държавата Царство България. Която участва в две войни (през 1913 и 1915-18 година), а беше по-добре да не ги започва. Е, има и други такива държави, но това си е техен проблем.

Древните гърци са казвали, че когато Боговете искат да погубят някого, те му взимат акъла. И после само му гледат сеира. Като виждам масовото побъркване, дето е заляло света, стигам до две основни хипотези. Първата и най-очевидна е, че ние хората сме си ударили тавана във всяко едно отношение, толкова си можем и затова тези, които ни управляват, са такива, каквито са. И нещата са точни и на мястото си.

Втората ми хипотеза е, че властелините на света (Доналд, Си и Владимир, вероятно Нарендра, а може би даже Раип, но без Ангела) знаят нещо, което ние не знаем, и заради което им е все едно, какво правят. Защото то е без всякакво значение. Наскоро НАСА публикува интересен доклад, ако не е лъжлива новина, разбира се.

Според него, нещо напоследък Слънчевата система, т.е. Слънцето, планетите и спътниците им, не се държат точно според уравненията на механиката. А това вече си е … и тук спирам текста, защото редакторът така или иначе ще го изтрие.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук