Слънчевият самолет прелетя успешно от Аризона до Оклахома

0
1332

След като направи множество кръгове над летището в град Тулса, щата Оклахома, за да се снижи, самолетът Слънчев импулс 2 се приземи успешно на пистата в 23:22 часа местно време (7:22 българско време). Той бе във въздуха над 18 часа.

Самолетът Слънчев импулс 2 премина поредното предизвикателство, този път с продължителен полет над територията на САЩ. След като излетя от Финикс, около 02:30 часа българско време, самолетът достигна височина над 7 хиляди метра над щата Оклахома. Той летеше по това време със скорост 137 километра в час.

По данни на сайта flightradar24.com в края на полета той се забави и бавно – в продължение на около два часа – снижаваше над летището в Тулса. Слънчев импулс 2, който се движи само със слънчева енергия, излетя от Финикс, Аризона към Оклахома в четвъртък в 03:00 часа (местно време). Летателният апарат продължава своето околосветско пътешествие опитвайки се да постави световен рекорд за обиколка на света, без да използва нито капка гориво.

В този полет самолетът е управляван от Бертран Пикар – един от двамата пилоти (заедно с Андре Боршберг), които са и инициатори и съорганизатори на обиколката. Мястото, откъдето самолетът ще напусне континента, ще бъде Ню Йорк, откъдето ще стартира и презокеанската част (атлантическата) от околосветската обиколка, започнала на 9 март 2015 г. в Абу Даби.

След като прекоси САЩ самолетът ще се насочи към Европа, от където ще продължат към отправната си точка Абу Даби. „Целта е да достигнем Ню Йорк възможно най-скоро“, заявиха в изявление от екипа на Слънчев импулс 2. Благодарение на преносимия хангар на самолета, той може да бъде подслонен на най-различни места. Околосветското пътешествие претърпя значително забавяне миналото лято заради проблеми с акумулаторните батерии, прегрети по време на полета над Тихия океан между Нагоя в Япония и Хаваите./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук