Борисов: Срещу избора на Гешев протестира една политическа партия

0
132

Христо Иванов като министър на правосъдието предложил правилата, по които се избира главният прокурор, а сега партията му протестира, уточни премиерът.

Не съм се месил този път в избора за кандидат за главен прокурор. Това каза в студиото на „Лице в лице” премиерът Бойко Борисов.

Сегашните протести против единствения кандидат за поста на обвинител номер едно Иван Гешев, според Борисов, са от една партия.

„Законът казва, че прокурорите номинират и излъчват кандидат за прокурор, така че ги оставих: каквото си изберат, това е”, допълни премиерът.

„Ако се върнем назад във времето, тези промени в закона ги предложи Христо Иванов, когато беше министър на правосъдието“, уточни още Борисов и  поясни, че става дума за законовите промени, според които прокурорите и съдиите номинират своите кандидатури.

Борисов обясни, че правителството е нямало как да предложи своя кандидатура, защото това би било намеса в съдебната власт. 11 души от Висшия съдебен съвет, който ще избере новия главен прокурор, са определени от парламента.

Все пак не искал да бъде лицемер, уточни Борисов, и допълни, че ако е трябвало да се излъчи от името на правителството кандидат за главен прокурор, то е щяло да бъде от ГЕРБ – Данаил Кирилов или Емил Радев.

„Можеше Христо Иванов да предложим“, каза премиерът по повод номинациите за главен прокурор и сподели защо Христо Иванов е напуснал неговия втори кабинет: „не му се е работило“. Иванов си подаде оставката, след като промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, бяха отхвърлени в предишния парламент, включително с гласовете на ГЕРБ.

Според Борисов обаче тези промени не са минали, защото Иванов е подразнил със свое изказване други политически партии. „Всичко, каквото е искал, съм го направил. Можеше да видите колко закони е предложил да се променят“, каза Борисов.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.