Медии, свързани с олигарси, атакуваха с фалшиви документи Гешев

0
158

Ден преди избора за главен прокурор

–          Пуснаха фалшиви новини, че обвинителят имал сметки в Швейцария

–          Прокуратурата с бърза проверка установи, че писмата са изфабрикувани

Истинска компроматна атака по съветски стил организираха медии на подсъдими олигарси в навечеррието на избора за главен прокурор срещу единствения кандидат за поста Иван Гешев. Часове преди Висшия съдебен съвет да изслуша Гешев, в сайтове „Актуално“ и „Медиапул“, свързани с кръга „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев се появиха статии, писани под индиго, че прокурорът имал тайни сметки за милиони в Швейцария, като се позовава на две писма, излезли уж от държавното обвинение.

Фалшификацията се разпространи мълниеносно из мрежата, но малко по-късно стана ясно, че „документите“ са пълно менте. Бърза проверка на прокуратурата в деловодната й система показа, че под номерата, написани върху „документите“ такива писма не съществуват. От пресцентъра на държавното обвинение са категорични, че “документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор“.

Фалшификациите на кръга „Капитал“ се появиха само няколко часа, след като партийното ГМО на Иван Костов – Демократична България обяви, че спира и без това не особено успешната си кампания за местните избори в четвъртък и вместо нея ще провежда „национален протест“ срещу избора на Иван Гешев. Медийните бухалки на кръга „Капитал“ обаче явно са решили да подсигурят събитието като след обед в сряда публикуваха статия със заглавие „Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)“. Легендата, която медиите на подсъдимите олигарси се пробват да създадат е, че на редакциония си мейл са получили „скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари“ от страна на заместник-главния прокурор Иван Гешев. Публикувани са копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности  на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация. Публикацията е възпроизведена в сайта mediapool.bg  под заглавие „Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Мароко“ и от други електронни медии.

„По повод на това, веднага е разпоредена проверка от главния прокурор. Установено е, че:

– писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до заместник – главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;- писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – под № 473/2015 г. във Върховната касационна прокуратура съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново. Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС”, пише в пресъобщението, разпространено от държавното обвинение.

От прокурратурата допълват, че още на 13 май тази година главният прокурор  Сотир Цацаров е изискал от шефа на ДАНС цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. Данните са не само за самите публични фигури, но и за свързани или подставени лица.

Главният прокурор е получил отговор на 19.07.2019 г., че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред КПКОНПИ. На 15.08.2019 г. от ДАНС е постъпила информация и за  магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. Сред тях обаче не фигурира името на Иван Гешев.

По-късно Върховната касационна прокуратура е извършила проверка на данните на публикуваните от ИВСС декларации на посочените от ДАНС лица, за това дали тези обстоятелства са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС. При нея е установено, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина. И сред тях не фигурира името на прокурор Гешев.

След всички проверки, главният прокурор е възложил на шефа на НАП да бъдат извършени данъчни проверки на общо 38 лица – заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати.

Указано е в рамките на данъчните проверки да се установи размерът на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията на лицето за деклариране и заплащане на данъци. След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления”, допълват от прокуратурата. /Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук