ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА: Драконовски мерки за сигурност в Пловдив – Агенция „Дейли Прес“ ще излъчва на живо (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

На откриването тази събота се очакват около 30 000 души

0
72696
Репортерите ни Тодор Стефанов, Георги Кръстев, Ива Димитрова и Катя Илиева

Репортер в Пловдив: Соня ТАНЕВА,                                                                                ДЕЙЛИ ПРЕС /www.dailypress-bg.com

Драконовски мерки за сигурност и огромен интерес към откриването на Пловдив – Европейска столица на културата, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

На събитието тази събота се очакват около 30 000 души, съобщи пред камерата на Агенция „Дейли Прес“ кметът на Пловдив Иван Тотев.

Вече е готова 30-метровата кула, на която се предвижда да се проведат всички основни събития, видя на място „Дейли Прес“.

За откриването в събота на многоетажната сцена ще се качат около 1500 участници, а стотици прожектори и огромни екрани ще представят светлинно шоу с най-красивите и забележителности на древния град.

Ще бъдат изградени 23 контролно-пропускателни пункта, през които ще влизат зрителите. Екипи на жандармерията, специалните сили и специализирани отряди за борба с тероризма ще се включат в охраната на събитието, разбра Информационна агенция „Дейли Прес“.

От МВР заявиха пред камерата на „Дейли Прес“, че нямат притеснителни данни за тероризъм.

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще постави началото на голямото събитие. Стотици изпълнители ще се качат на 30-метровата кула, осигуряваща видимост от 360 градуса. Сцената има 6 нива, но мерките за сигурност налагат да бъдат използвани само 5 от тях. А когато се качат участниците в спектакъла, уникалното съоръжение в сърцето на Пловдив ще тежи 200 тона.

„Предвидили сме програма през целия уикенд, ще може да гледате много групи, много концерти, изложби. Призовавам всички гости на спектакъла, ако могат, да дойдат по-рано на самото събитие, за да могат да заемат хубави позиции за гледане на самия спектакъл”, заяви Кирил Велчев – директор на фондация „Пловдив 2019” пред журналисти в Пловдив.

На крак ще бъдат вдигнати десетки полицаи, които ще проверяват всеки, който ще присъства на откриването.

„Няма да се допускат лица, които са с огнестрелно оръжие и други средства, които биха могли да наранят или застрашат здравето и живота на всички участващи в това мероприятие. Имаме зони, в които ще имаме повече от 5 медицински екипа и пожарни автомобили в случай, че се наложи”, заяви комисар Атанас Илков – директор на ОД на МВР Пловдив.

От 12:00 часа на обяд в събота централната част на Пловдив ще бъде блокирана и автомобили няма да се допускат. За да не се създава транспортен хаос, ще има три  буферни зони за паркиране. Всички водачи ще могат да ползват местата за паркиране безплатно. В целия град продължават последните приготовления.

В голяма част от хотелите вече има недостиг на места.

„Има конкретни дати, които са доста по-специални за Пловдив 2019, като даже за някои от тези дати лично аз смятам, че легловата база за града ще бъде недостатъчна да поеме туристите, които ще дойдат”, заяви Светлозар Колев – мениджър на хотелски комплекс. Разкопан остава централният площад в града, който е в ремонт, но от общината уверяват, че са готови за голямото събитие.

„Това е огромен успех за Пловдив, огромен успех, културна столица е нещо, което е без аналог. Този хейт, който ни залива постоянно, някой път може да си изкривиш представата за града, но реално не е така. Реално пловдивчани горят с проекта Пловдив 2019 и страшно много си обичат града и аз това го виждам и го усещам”, коментира кметът Иван Тотев.

Началото на спектакъла в събота ще даде Теодосий Спасов.

Ще участват над 200 кукери, 22-ма млади актьори, ансамбъл „Тракия“. Финалът на шоуто ще постави Валя Балканска.

Репортерите ни Тодор Стефанов, Георги Кръстев, Ива Димитрова и Катя Илиева ще излъчват на живо всичко най-важно от Пловдив през целия ден на 11.01.2018 година.

Предаването на Веселин Стаменов и Мариета Димитрова ще се излъчва извънредно в следните часове: 11:30 ч. до 12:40 ч. след това предаването продължава на живо от 13:40 до 14:50 ч. рекламна палуза след това 15:10 ч. до 16:40 ч. реклама след това се излъчва през цялото време до 18:30 ч. 

Предаването може да гледате на: toppresa.bg както и на www.dailypress-bg.com също така може и да гледате на живо във Facebook страниците на двете медии (може да намерите линк към тях в сайтовете) също така и в каналът на „Топ Преса“ в youtube.com.

На 12 януари, от 12 часа до края на съпътстващите откриващия спектакъл културни събития, се въвежда следната временна организация на движението:

–          Спира се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. „Цар Борис III Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бел. „Шести септември”;

–          – От Старинен Пловдив и квартал Капана автомобилет ще излизат през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”;

–          Спира се движението на автомобили по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис III Обединител”;

–          Ограничава се достъпът към бул. „Цар Борис III Обединител” от ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”;

–          Няма да се допуска паркиране на автомобили по ул. „Иван Вазов” – от кръстовището с ул. Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”; ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”; ул. Д-р Г. М. Димитров” – от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. Крали Марко”; ул. „Крали Марко”.