За първи път от 50 години: Израел обяви „40 Алеф“, което означава война

0
374

Израел се готви за провеждането на сухопътна военна операция в Ивицата Газа

Военно-политическото ръководство на Израел въведе специалната точка „40 алеф“. Това съобщават израелските медии. Според тях въвеждането на тази точка е равносилно на официално обявяване на война.

Преди това клаузата „40 алеф“ беше въведена точно преди 50 години – по време на войната Йом Кипур през 1973 г. Командването на израелските отбранителни сили вече предупреди гражданите на страната, че държавата я очакват „трудни времена“. 

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че войната ще бъде „дълга и трудна“.

Очевидно ръководството и въоръжените сили на страната се готвят да проведат сухопътна военна операция в Ивицата Газа. Вероятно ще трябва да се водят сражения в други посоки, най-малко с палестинците на Западния бряг на река Йордан и с движението Хизбула на границата с Ливан.

В момента самолети на израелските ВВС нанасят въздушни удари по цели в Ивицата Газа.

Говорителят на Израелските сили за отбрана Ричард Хехт каза, че страната е готова да започне военна операция в рамките на следващите 12 часа, която ще сложи край на това, което според него е анклавът в Газа. Израелската армия ще установи контрол над целия регион.

В Ивицата Газа живеят около 3 милиона души. Мащабна и безмилостна военна операция ще доведе до хуманитарна катастрофа от ниво, което едва ли ще остави безразличен целия арабски свят, така че нови огнища на военни действия могат да избухнат на други места. 

Командването на израелската армия обаче даде да се разбере, че е готово за такъв развой на събитията, като сблъсъци с Хизбула на границата с Ливан.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук