Адът в Израел не спира: Хизбула с люта закана, разкри за страховито оръжие, с което ще унищожи всички

0
500

В момента в Израел продължават военните сблъсъци между Хамас и израелската армия, като очакваното стабилизиране на ситуацията не е настъпило

На фона на официалното решение на ливанската Хизбула да участва в конфликта между Израел и групировката Хамас, стана ясно, че ливанската паравоенна организация се готви за наистина сериозна конфронтация.

От официално изявление от Хизбула става ясно, че групировката разполага със свръхзвукови ракети с голям обсег и е готова да атакува моментално израелската територия.

В момента има сериозна заплаха конфликтът в региона да стане международен, особено на фона на риска от намеса на Иран. Засега обаче Техеран се опитва да заобиколи ситуацията с дипломация.

В момента в Израел продължават военните сблъсъци между Хамас и израелската армия, като очакваното стабилизиране на ситуацията не е настъпило.

На този фон израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да отмъсти за атаката срещу страната му, извършена от Хамас.

По думите му, първата част от операцията, която израелците наричат „Железни мечове“, а палестинците – „Потопа Ал-Акса“, е завършена.

Загиналите от израелска страна са над 600, съобщават местни медии, като броят на загиналите от палестинска страна е над 300. Ранените са стотици. През изминалата нощ Израел нанесе въздушни удари по най-малко 150 обекта – сред тях домове на лидери на Хамас, финансови институции, складове и бази за производство на оръжие.

Според CNN бойци на Хамас все още присъстват в израелските градове, където продължават военните сблъсъци с части на израелската армия. Съобщава се, че се водят боеве в Офаким, Сдерот, Яд Мордехай, Кфар Аз, Беери, Ятед и Кисуфим.

Има съобщения за тежки престрелки между израелски войски и палестински терористи в южния град Маген, близо до границата с ивицата Газа. Израелските отбранителни сили също използват танкове срещу палестинците в района.

Близо 30 часа след като Хамас започна офанзива срещу израелските гранични общности, силите на Израел продължават да се опитват да прочистят районите.

В същото време самолетите на Израел, като част от операция „Железни мечове“, нанасяха удари през цялата нощ срещу цели на Хамас в Газа. И въпреки че жителите на града бяха призовани да напуснат територията, не всички успяха да се евакуират.

Въздушните удари повредиха почти цялата критична инфраструктура на града, електричеството в Газа спря за много часове, интернет и мобилни комуникации практически липсват, започнаха проблеми с питейната вода. Като цяло местните власти говорят за предстояща хуманитарна катастрофа.

Ситуацията се влошава от статистиката за загубите на военна техника, предоставена от анализатори от канала Rybar Telegram. Според тях само в първия ден на боевете Израел е загубил 7 танка Merkava, четири хеликоптера, три бронирани булдозера, две бойни машини на пехотата Namer APC, две колесни бронирани машини MRAP, 12 бронетранспортьора, 6 тактически машини и над 10 колесни превозни средства.

Превод и редакция БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук