Петков: За съжаление отново чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България

0
437

За съжаление отново чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България и след това вече нашите служби направиха това, което направиха, това заяви пред NOVA съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков по повод шпионския скандал у нас и експулсирането на тримата служители на Руската църква в София.

Според него е пропуск на ДАНС, че служителите на Руската църква са експулсирани едва сега, а не по-рано.

„Ако днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Докато не заработят българските служби по истински начин, националната ни сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби“, посочи още Кирил Петков, припомняйки, че РСМ обяви архимандрита за руски шпионин и допълни: „Просто си личи, че нашите служби винаги работят в следствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи. Това не е нормално. Така че наистина е пропуск. Радвам се, че сега са установили и са направили правилните действия. Но това не може да бъде – след 5 години един шпионин на чужда държава да оперира под прикритие и чак сега да бъде осъзнато“.

„Лошото е, че България пак започва да излиза като средище на руски шпиони, което означава само едно. Българските служби не са достатъчно проактивни по тази тема„, заяви още Петков.

На въпрос дали страната ни очаква ответна реакция и от Русия, съпредседателят на ПП беше категоричен: „Добра ответна реакция би била да изпратят свещеници, които не са агенти на чуждите служби и да се отвори Руската църква за хората, но като място за молитва, а не място за шпионаж“ и допълни: „Надявам се следващите изпратени у нас да бъдат добре проверени. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, за да изпълняват своята роля като такива“.

По думите му правителството и в частност премиерът акад. Николай Денков много подкрепят българската православна църква. „Видях, че някои се опитват да използват това правителство срещу църквата, напротив, едно от първите решения на правителството беше да възстанови бюджетът на Рилския манастир, въобще работата с църквата е конструктивна. Проблемът е когато чужди държави използват под прикритие ролята на човек, който трябва да вкарва надежда, любов към вярващите и да го използват за шпионин“, посочи още Петков.

Съпредседателят на ПП коментира и други актуални теми. Направили сме много сериозна програма да се борим България да влезе в Шенген през декември, посочи Петков и допълни, че след приемането на антикорупционния закон, с който съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две, са се увеличили шансовете ни за промяна на мнението на Нидерландия. „Говорим за декември в този момент“, посочи той.

По думите му сега въпросът е с Австрия. „Прекарах миналата седмица три часа с представители на техния парламент, заминавам в края на тази седмица отново, академик Николай Денков отива там през октомври“, добави Петков.

„Това, което показахме е, че всичко е въпрос на резултати. В този момент постигаме общи приоритети“, заяви Петков в отговор на въпрос дали се върви към подписването на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС. 

„Ако покажем повече добри резултати, за които сме сигурни, че не сме предали важен приоритет, мисля, че стабилността на това правителство става все по-силна“, добави Петков.

По думите му крайна точка е да бъде постигнато върховенството на закона и посочи, че реформата в антикорупционната комисия е била важна стъпка, а следващата голяма ще бъде Конституцията.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук