Жители на пловдивски села протестират срещу добив на инертни материали

0
2452
Снимка: Информационна агенция БГНЕС

Жители на пловдивското село Белащица и други съседни села излизат отново на протест срещу добива на инертни материали в района, информира БНР.

Очаква се днес по обяд недоволстващите да направят шествие от центъра на село Белащица до кръговото кръстовище на околовръстния път на областния град.

Възможно е някои пътища да бъдат блокирани за известно време.

По думите на протестиращите замърсяването на въздуха от близките мраморни кариери е станало ежедневие за жителите на селата Белащица, Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник.

Припомняме, че това е четвъртата поредна инициатива на местните с настояване двете кариери да преустановят работа и съответно да се отмени инвестиционното намерение за разширяването на обектите.

Последният протест на хората в района беше преди точно един месец – на 6 септември тази година.

Хората са недоволни също и от непрекъснатия шум в района. Камионите, извозващи инертните материали, пък са разбили пътната инфраструктура в района.

„Не виждаме интерес и воля от страна на Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите да се ангажират с решаването на проблемите и да изпълнят законовите си правомощия във връзка с казуса“, категорични са протестиращите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук