Наредба може да остави децата без закуска в училище

0
2244
Снимка: iStock

Наредба отказва училища от безплатна закуска.

Редица учебни заведения се отказват от програмата за безплатен плод и прясно мляко, които държавата осигурява.

Според директорите програмите вместо да подпомагат здравословното хранене, по-скоро пречат и усложняват логистичната дейност в учебните заведения.

Причината за недоволството са въведените от Министерството на земеделието и храните промени в наредбите за избор на доставчици на храна и самият начин на снабдяване.
Всяко училище вече ще има право само да обяви обществена поръчка или да разчита за това на институциите.

Новите критерии обаче притесняват някои от директорите и част от тях заподозряха обслужване на определени интереси чрез програмата за безплатна закуска.

Пред Нова телевизия директорите на столичните 119-о и 144-то училища споделиха, че има много въпросителни пред реализирането на иначе добрите намерения за по-здравословно хранен на децата.

Ръководителите на училищата се опасяват, че няма да имат подходящи помещения за съхранение на плодове и мляко. Освен това проблем е кой ще раздава закуските на учениците.

Директорът на 144 училище Величка Николова е притеснена от нерегламентираността на дейностите в наредбата. По думите ѝ не е ясно кой ще вземе млякото, как се го достави и къде ще се съхранява.

Това е притеснението ми, ние нямаме нищо против тази порграма, тя наистина е много добра, отчете Николова.

Диян Стаматов, директор на 119 училище, също подкрепя програмата, но и че сега всичко се хвърля на директорите те да се оправят, както с раздаването на млякото, така и със съхранението. Той е притеснен, че отговорността на доставчика е до входната врата на училището, а от там нататък директорите трябва да се оправят сами.

Един от вариантите за разрешаване на казуса е доставчикът да се договори с фирмата, която стопанисва съответния ученически стол. Така безплатните продукти ще могат да се държат в мястото за хранене и да се раздават от неговия персонал.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук